GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati čitaju pet puta manje od europskog prosjekta

Hrvati čitaju pet puta manje od europskog prosjekta
ČITANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2014 / 17:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najnoviji podaci o čitanosti u Hrvatskoj ukazuju na mali trend rasta zabilježen u ovoj godini u odnosu na prošlu, no unatoč tome, Hrvatska po stupnju čitanosti još za Europom zaostaje u prosjeku pet posto, rečeno je na današnjem svečanom otvorenju manifestacije "Noć knjige 2014." u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Tamara Kraus iz agencije za istraživanje tržišta GfK predstavila je rezultate istraživanja tržišta knjiga u RH, koje je pokazalo rast čitanosti knjiga u ovoj godini na 53 posto populacije koja je dosad u 2014. pročitala barem jednu knjigu mjesečno, u usporedbi s 48 posto u prošloj.

"Činjenica je da su trendovi minimalno pozitivni, a uspoređujući sa zemljama Europske unije mislim da čitamo u prosjeku pet puta manje nego što bismo trebali", kazala je komentirajući te podatke ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Istaknula je kako je Ministarstvo kulture u suradnji s drugim institucijama i s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta pokrenulo rad na nacionalnoj strategiji za poticanje čitanja, kojoj je naglasak na uvođenju čitanja kao obaveznog dijela obrazovanja u svim predmetima, budući da su sve analize pokazale da je čitanje način razvijanja kognitivnih sposobnosti.

"Europska unija već je za takve projekte odobrila prva dva milijuna eura za srednjoškolski projekt 'Ruksak kulture', a jednako tako u rujnu očekujemo pet milijuna eura za poticanje čitanja u trećoj dobi", kazala je ministrica.

Istraživanje Gfk-a pokazalo je da se više od prosjeka čita u Zagrebu, Primorju i Dalmaciji, a knjige se najčešće posuđuju (59 posto) i to ponajviše u knjižnicama (55 posto). Najčešće se čita beletristika, pa publicistika, te stručna literatura i priručnici. Raste i interes za prijevodnom književnošću – s 33 posto u 2013., na 38 posto u 2014.

I dalje se ponajviše čita na hrvatskom jeziku (88 posto), a ispitivanje je pokazalo da oni koji ne kupuju knjige to ne čine jer ih knjige ne zanimaju niti im trebaju, dok je drugi glavni razlog nekupovanja knjige financijske prirode. Posljednji dio istraživanja odnosi se na e-knjige, čija je čitanost također porasla, s 10 posto u 2013. na 12 posto u 2014.

Istraživanje je provedeno na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina, a na traženje zajednice nakladnika i knjižara i Knjižnog bloka, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Hrvatske gospodarske komore.

U povodu svečanog otvorenja manifestacije "Noć knjige 2104." u predvorju NSK-a otvorena je skupna izložba fotografija "Kadar za čitanje 2014", s 24 fotografije odabrane među 218 na fotografskom natječaju na temu čitanja koji su organizirali "Noć knjige" i Fotoklub Zagreb.

NSK je koordinator cjelokupnog programa, a ravnateljica te institucije Dunja Seiter-Šverko kazala je kako je riječ o manifestaciji koja "promiče i slavi knjigu, kulturu čitanja, autora i izdavaštva". "Knjižnice u njoj sudjeluju kao društveno odgovorne ustanove koje promiču slobodu čitanja i identiteta, te kao komunikacijska mjesta na kojima se stječu nove sposobnosti, vještine i znanja", dodala je Seiter-Šverko.

Otvorenju je nazočio i premijer Zoran Milanović, koji je priznao kako budućnost knjiga u Hrvatskoj nije sjajna. "Ali nije ni mutna. Što nam je činiti? Tiskati, subvencionirati koliko možemo, čitati puno i kritično, biti izbirljiv i znatiželjan, i tako odgajati djecu", poručio je Milanović.

Treća po redu manifestacija "Noć knjige" ove se godine odvija pod pokroviteljstvom vlade RH u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a njezinih 370 sudionika među kojima je, uz brojne kulturne centre, i čak 20 zatvora i 60 bolnica, pripremilo je tom prigodom za sve hrvatske čitatelje više od 750 programa.

Manifestaciju koja se održava na Svjetski dan knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Tagovi: čitanje, GfK, Tamara Kraus, Andrea Zlatar Violić, Noć knjige 2014.
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE