GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska, Češka i Srbija prodaju najviše oružja na Bliski istok

Hrvatska, Češka i Srbija prodaju najviše oružja na Bliski istok
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2016 / 19:32
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Hrvatska je na vrhu popisa zemalja jugoistočne Europe koje isporučuju oružje na Bliski istok. No ono očito završava u kriznim područjima u rukama pobunjenika ili čak Islamske države.
Ratna Sirija je puna oružja: na tisuće pušaka TK-47, teških mitraljeza, minobacačkih granata i streljiva, raketnih bacača, protutenkovskog oružja, zastarjelih tenkova T-55- i T-72. Većina ovog oružja dolazi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunjske i Slovačke. Oružje u Siriju ne dolazi direktno: zrakoplovima ili brodovima se najprije transportira za Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate ili Tursku. Odande se ovo oružje, u vrijednosti od najmanje 1,2 milijardi eura, prebacuje na ratna područja.

Hrvatska je na samom vrhu liste istočnoeuropskih zemalja koje prodaju oružje na Bliski istok. U studiji BIRN-a i OCCRP-a se navodi da su hrvatski trgovci oružjem u razdoblju od 2012. Do 2015. zaradili 302 milijuna eura. Na drugom mjestu je Češka (240 milijuna eura), a zatim slijede Srbija (194), Slovačka (192), Bugarska (122), Rumunjska (81), Bosna i Hercegovina (72) te Crna Gora (tri milijuna eura).

Zanimljiv je i popis kupaca, kao i njihovi udjeli u kupovini. Tako je Saudijska Arabija platila 829 milijuna eura, Jordan 155, Ujedinjeni Arapski Emirati 135, a Turska 87 milijuna eura.

Kako bi razotkrili transporte oružja, novinari balkanske istraživačke skupine BIRN (Mreža balkanskih istraživačkih novinara) i projekta OCCRP (izvjestitelji o korupciji i organiziranom kriminalu) radili su godinama. Pretraživali su podatke o izvozu i izvještaje UN-a. Pregledali su na stotine vidio-snimaka i fotografija, pratili i rekonstruirali putanje brodova i zrakoplova, čitali sporazume o isporukama oružja i pratili trag informacija dobivenih iz krugova trgovaca oružjem.

Robert Stephen Ford, američki veleposlanik u Siriji od 2011. do 2014. godine, izvijestio je BIRN i OCCRP da je trgovinu koordinirala američka tajna služba CIA i da se sve odvijalo preko Turske i zemalja Perzijskog zaljeva. Navođenjem ciljeva koji nisu bili "sumnjivi" zaobiđeni su svi inače nezaobilazni i strogo propisani postupci za odobravanje takvih isporuka. A iz dokumentacije o letovima koju je istražio BIRN vidljivo je da se prikrivala i vrsta tereta. Tako je oružje iz Bugarske ili Slovačke kretalo na put pod oznakom "unidentified cargo", "neidentificirani teret".

"Ljudi su jednostavno zadržali svoje oružje", pojasnio je Nils Duquet, stručnjak za ilegalnu trgovinu oružjem iz Flemish Peace Instituta u Bruxellesu. Često je oružje prodavano iz nužde: zbog besparice. U studenome 2015. su tragovi oružja otkriveni u Njemačkoj. U Bavarskoj je policija pretražila jedan kamion iz Crne Gore u kojem je pronašla velike količine automatskih pušaka, pištolja i granata.

Ovo oružje iz istočne Europe nisu koristili samo pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske, nego i islamistički ratnici postrojbi Ansar al-Sham, kao i borci pokreta al-Nusra (sada Fatah al-Shama), odani Al Kaidi. Oružje su međutim koristili i ratnici tzv. Islamske države. To BIRN i OCCRP žele potkrijepiti prije svega fotografijama i video-snimkama objavljenima u društvenim mrežama.

Patrick Wilcken iz organizacije Amnesty International i Bodil Valero, izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanja trgovine oružjem, sigurni su da mnogi od tih netransparentnih i zamagljenih transfera predstavljaju ne samo kršenje prava Europske unije, već i nacionalnih i međunarodnih propisa o oružju.

U donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu stranke Zeleni i Ljevica se zalažu za zabranu izvoza oružja u zemlje u kojima vlada rat ili uopće u krizne zemlje svijeta. Na upit Zelenih njemačka vlada je priopćila da je financijski podržavala nekoliko programa sakupljanja i uništavanja oružja u zemljama nastalima na području bivše Jugoslavije i da je za to izdvajala milijun eura godišnje. To je bilo premalo, smatraju predstavnici njemačkih oporbenih stranaka.

Agnieszka Brugger je glasnogovornica Kluba zastupnika Zelenih, zadužena za razoružanje i kontrolu oružja. Ona stalno kritizira izvoz njemačkog oružja u Saudijsku Arabiju. U razgovoru za DW je rekla:

"Izjave ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera zvuče mi jako cinično. Na primjer, kada kaže da je Saudijska Arabija sidro stabilnosti u regiji i da zato s njom moramo njegovati dobre odnose. Tamo se međutim situacija s ljudskim pravima pogoršala, a ne poboljšala."

Brugger pozdravlja istraživanja BIRN-a i OCCRP-a, jer ona dokazuju da je oružje zaobilaznim putem dospijevalo u Siriju. Ona njemačkoj vladi predbacuje da ništa ne poduzima.

Zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel (SPD) to opovrgava. Prilikom predstavljanja najnovijeg izvještaja o oružju, Gabriel se otvoreno osvrnuo na slučajeve u kojima su primatelji u Njemačkoj ilegalno prosljeđivali uvezeno oružje. "Kada smo saznali uveli smo kontrole takvih brodskih pošiljki", naglašava njemački vicekancelar i ministar gospodarstva.

"To znači da primatelji uvezene robe dopuštaju njemačkim službenicima da u zemlji primatelja kontroliraju je li oružje tamo gdje bi trebalo biti."

Ali te kontrole još nisu profunkcionirale, kritika je koju upućuje Agnieszka Brugger. Ministar Gabriel je na to odgovorio da u međuvremenu nije bilo isporuka koje bi zahtijevale da se one primjene. On je najavio i osnivanje komisije koja će obavljati kontrolu odobravanja takvih isporuka na terenu.

Tagovi: trgovina oružjem, Bliski istok, terorizam, BIRN, Islamska država
PROČITAJ I OVO
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
U PLUSU
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon pet dana, jer je ulagače ohrabrilo novo smanjenje kamatnih stopa u Kini, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
KOREKCIJA
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u srijedu, drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija je ponovo posustala, dok su indeksi Beogradske berze dodatno ojačali nakon jučerašnejg snažnog rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE