GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i BiH dogovorom će riješiti problem kamionskog prometa

Hrvatska i BiH dogovorom će riješiti problem kamionskog prometa
KAMIONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Ministarstva prometa Hrvatske i Bosne i Hercegovine poduzet će zajedničke mjere kako bi se osigurao nesmetani tranzit bosanskohercegovačkih roba cestovnim pravcima kroz Hrvatsku, najavio je u srijedu ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović.

On je novinarima potvrdio kako je na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj tijekom dana, na dnevnom redu bilo i pitanje kamionskog prometa preko pet graničnih prijelaza s Hrvatskom, koji je od 20. svibnja praktično onemogućen.

Kazao je kako je s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem cijelog dana bio u izravnoj komunikaciji te su se dogovorili da se za sada kamionski promet nastavi odvijati po ranijem režimu, sve dok se ne postigne novi dogovor oko kojega bi se dvije države usuglasile.

"Niti jedan kamion, a posebice ne onaj koji prometuje preko Velike Kladuše, neće biti zaustavljen", kazao je Mitrović.

Od 20. svibnja počela je primjena pravilnika o tranzitnom cestovnom prometu kroz Hrvatsku, kojim je na nekim cestama zabranjen promet kamiona nosivosti veće od 7,5 tone i dužine veće od 14 metara.

Takve ceste vode do pet graničnih prijelaza s BiH, koje su do sada koristili kamionski prijevoznici iz te zemlje za transport roba u treće zemlje, a najfrekventiji je bio onaj na Maljevcu kod Velike Kladuše.

Početak primjene ovog pravilnika stvorio je veliko nezadovoljstvo kod prijevoznika u BiH, koji su ustvrdili kako im je time dodatno otežano poslovanje i povećani troškovi.

Zbog pravila koja je počela provoditi Hrvatska stvorile su se velike gužve na prijelazima Izačić i Bosanska Gradiška, jer je tamo preusmjerena većina teretnog prometa.

Ministar Mitrović potvrdio je kako je u ovom slučaju Hrvatska postupila sukladno odluci donesenoj još 2008., konstatirajući kako je jedini problem to što o tome nije izvijestila vlasti u BiH odnosno što je "jednostrano" donijela novi pravilnik o unutarnjem cestovnom prometu. Konzultacije u ovakvim slučajevima, dodaje, propisane su kao obvezujuće temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kojega je BiH potpisala s Europskom unijom.

Mitrović kaže kako je ipak temeljno pitanje zašto BiH ranije nije reagirala na odluku donesenu prije više od 12 godina. "Odluka (o cestovnom prometu) iz 2008. bila je identična s pravilnikom iz 2021. i tom su odlukom bili zabranjeni prelasci (kamiona) preko pet graničnih prijelaza, no ta odluka do 20. svibnja ove godine nije bila u primjeni", rekao je.

Dodao je kako se nada da će sada problem biti u cijelosti riješen kako BiH ne bi morala posezati za recipročnim mjerama. "I mi imamo određene mehanizme na raspolaganju no poštujući dobrosusjedske odnose nadam se da do toga neće doći", kazao je Mitrović.

Zbog problema s kamionskim prometom preko granice s Hrvatskom oštro su reagirali neki političari u BiH, a zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić je tijekom dana to okvalificirao kao politički pritisak na njegovu zemlju.

U objavi na twitteru pozvao je na uvođenje recipročnih pravnih i gospodarskih mjera, bojkot hrvatskih proizvoda, a građane BiH da ne idu ljetovati u Hrvatsku. "Nitko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte", napisao je Zvizdić.

Tagovi: Oleg Butković, Velika Kladuša, kamionski promet između Hrvatske i BiH, Vojin Mitrović, Denis Zvizdić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE