GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i dvanaest članica EU-a usuglasile turističku zelenu putovnicu

Hrvatska i dvanaest članica EU-a usuglasile turističku zelenu putovnicu
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 18:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelene putovnice“ koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

„Naš je cilj ‘zelenu putovnicu‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a“, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA.

Ona je rekla kako se radi o „pitanju opstanka za europski turizam“.

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje „zelene putovnice“ koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.

„‘Zelena putovnica’ preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici“, rekla je austrijska ministrica turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja „zelene putovnice“ bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale centralno na razini EU-a.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene „zelene putovnice“ s trećim zemljama.

Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

Tagovi: turistička zelena putovnica, Elisabeth Koestinger, zelena putovnica
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE