GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura

Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo financija izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je u četvrtak to ministarstvo.

"Ministarstvo financija 10. lipnja uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, dospijeća 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 posto posto, a ostvareni prinos 1,643 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan", navodi se u današnjem priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je transakcija najavljena u utorak, 9. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za ulagatelje kako bi na taj način pripremilo što šire tržište za transakciju koja se održala 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman, ističu iz Ministarstva, dodavši da je bilo više od 400 potencijalnih ulagatelja, čemu su dodatno doprinijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga.

Također, ocjenjuju da je interes za upis prikupljen od strane najkvalitetnijih ulagatelja uz jako dobru geografsku diversifikaciju - Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka, Italija, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa, CEE zemlje i dr. Time je, navode u priopćenju, u konačnici ostvarena snažna potražnja, od 8,45 milijardi eura, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos izdanja.

"Navedeno je Republici Hrvatskoj omogućilo da najnovije zaduženje postigne uz čak 45 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cijene", naglašavaju iz Ministarstva.

Primici od tog izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u srpnju 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna.

Preostali dio izdanja, kaže se u priopćenju, iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom Covid-19, kako je i predviđeno u izmjenama i dopunama državnog proračuna za ovu godinu.

Podsjetimo, rebalansom proračuna na početku svibnja primici od financijske imovine i zaduživanja s originalno predviđenih 30,5 milijardi kuna porasli su na 63,4 milijarde kuna. Do tada je već više od polovine planiranog iznosa, odnosno 35,6 milijardi kuna, bilo 'pokriveno'.

Naime, u veljači je država izdala tri tranše obveznica u iznosu 15 milijardi kuna, po ponderiranoj kamatnoj stopi od 1 posto, početkom svibnja i 7-godišnju obveznicu na domaćem tržištu u iznosu od 1,445 milijardi eura po kamatnoj stopi od 0,75 posto, a refinanciran je i veliki trezorski zapis od 7,8 milijardi kuna te su obavljeni i pojedini kreditni aranžmani s bankama u Hrvatskoj.

Kreditne agencije poručuju da će šok biti privremen

U Ministarstvo još ističu da je ova transakcija uslijedila u tjednu nakon što je agencija Fitch potvrdila hrvatski kreditni rejting BBB-, sa stabilnim izgledima.

"Stabilni izgledi odražavaju uvjerenje da će Republika Hrvatska održati srednjoročnu fiskalnu stabilnost, istovremeno pružajući kratkoročnu podršku u borbi protiv pandemije COVID-19. Također, agencija S&P je u svibnju 2020. potvrdila rejting BBB-/A-3 sa stabilnim izgledima, dok je agencija Moody's potvrdila kreditni rejting RH Ba2 te izglede zadržala pozitivnima. Agencije navode da će, iako će pandemija Covida-19 oslabiti hrvatske ekonomske i fiskalne rezultate u 2020. godini, šok biti privremen te kako su ranija poboljšanja fiskalnih podataka i jačanje ekonomije podržali kreditni profil zemlje", naglašava se u priopćenju.

Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa još su jednom potvrdili snažan status Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na međunarodnom tržištu kapitala, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Tagovi: hrvatske obveznice, Zdravko Marić, Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE