GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u studenome gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu, dok je Hrvatska među zemljama s najvećim padom, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a sezonski prilagođen promet u maloprodaji porastao je u studenome 0,9 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećan 0,4 posto.

U eurozoni uvećan je jedan posto u odnosu na listopad kada je porastao za revidiranih 0,3 posto, izračunao je europski statistički ured.

Najsnažnije je na oba područja u studenome porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 1,4 posto u EU, te za 1,6 posto u eurozoni, više nego dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Pao je samo promet na benzinskim stanicama, za 1,1 posto u EU, te za 1,5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute. U listopadu porastao je na razini Unije za 0,9 posto, te za 0,7 posto u eurozoni, pokazuju podaci Eurostata.

Hrvatska u društvu Latvije

Najveći je rast prometa u maloprodaji u studenome na mjesečnoj razini bilježila Španjolska, za 4,9 posto. Slijede Luksemburg i Portugal s rastom prometa za 4,0 odnosno 2,8 posto.

Najveći je pak pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini bilježila Austrija, za 4,1 posto Slijede Latvija s padom prometa za 3,6 posto i Hrvatska gdje je smanjen 3,1 posto u odnosu na listopad kada je pao 1,9 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Irsku, Grčku, Italiju i Cipar.

Efekt cijepljenja

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji porastao je u studenome za 7,9 posto u EU, te za 7,8 posto u eurozoni, izračunao je Eurostat.

Revidirani podaci za listopad pokazuju 2,6-postotni rast prometa na godišnjoj razini u EU, te 1,7-postotni u eurozoni.

Najviše je na oba područja u studenome porastao promet na benzinskim stanicama, za 17,5 posto u EU te za 19,5 posto u eurozoni, odražavajući ukidanje brojnih ograničenja kojima su vlade u studenome 2020., prije početka cijepljenja, nastojale suzbiti zarazu covidom 19.

Slijedi prodaja neprehrambenih proizvoda koja je u EU porasla 11,7 posto a u eurozoni 11,8 posto.

Skok u Sloveniji

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u studenome na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 41,1 posto.

Slijede Francuska i Poljska s rastom prometa za 22,7 odnosno 14,5 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome 2021. uvećan za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U listopadu porastao je 8,7 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini bilježile su u studenome, prema raspoloživim podacima Eurostata, samo Latvija, za 3,6 posto, Njemačka, za 2,8 posto, i Finska, za 1,9 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, eurozona, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE