GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji u veljači

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji u veljači
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska je uz Belgiju i Austriju u veljači bilježila najveći rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini među zemljama EU-a, dok su Europljani u prosjeku manje odlazili u trgovine, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

Promet u maloprodaji EU-a pao je u veljači 2,2 posto u odnosu na isti progodišnji mjesec, pokazale su procjene Eurostata. U siječnju potonuo je 4,5 posto.

I eurozona je u veljači bilježila pad prometa na godišnjoj razini, za 2,9 posto, nakon revidiranog 5,2-postotnog pada u siječnju.

Najviše je na oba područja pala prodaja na benzinskim stanicama, za 11,9 posto u EU odnosno 13 posto u eurozoni.

Izrazito je smanjen i promet u maloprodaji široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za četiri posto u EU te za 5,5 posto u eurozoni. Izuzetak je bio promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, koji je skočio 37,9 posto u EU, te 37,3 posto u eurozoni.

Europljani su u veljači više kupovali samo hranu, pića i duhanske proizvode, što se očitovalo u rastu prometa na godišnjoj razini za 1,8 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni.

Hrvatska uz bok Austriji i Belgiji

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa u veljači na godišnjoj razini bilježio Portugal, za 15,4 posto.

Slijede Slovačka i Malta s padom od 14,7 odnosno 8,9 posto.

Najveći rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini bilježila je pak Belgija, za 11 posto. Eurostat je u skupinu izdvojio i Austriju i Hrvatsku s rastom prometa na godišnjoj razini u veljači za 5,2 odnosno 5,1 posto.

U siječnju Hrvatska je bilježila rast prometa u maloprodaji za 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Eurosat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Cipar.

Naznake oporavka

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije porastao je u veljači 2,9 posto u odnosu na siječanj kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pao 4,6 posto.

U eurozoni porastao je tri posto u odnosu na prvi ovogodišnji mjesec kada je potonuo 5,2 posto, pokazuju revidirani Eurostatovi podaci.

Najviše je na oba područja porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 6,2 posto u EU te za 6,8 posto u eurozoni, nakon pada na početku godine.

Oporavio se i promet na benzinskim stanicama, koje su u veljači bilježile rast prometa za 2,4 posto u EU, te za 3,7 posto u eurozoni.

Pad prometa bilježile su samo trgovine prehrambenih i duhanskih proizvoda i pića, za 0,8 posto u EU, te za 1,1 posto u eurozoni, utvrdio je Eurostat.

Austrija i dalje na čelu

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u veljači na mjesečnoj razini bilježila Austrija, za 28,2 posto.

Slijede Slovenija i Italija s rastom prometa za 16,4 odnosno 8,4 posto.

U Hrvatskoj promet u maloprodaji porastao je u veljači za 4,4 posto u odnosu na siječanj kada je uvećan 3,4 posto.

Pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su u veljači Malta, Francuska, Mađarska, Portugal i Finska, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najviše je pao promet na Malti, za 1,5 posto, a slijede Francuska i Mađarska s padom prometa za 1,2 posto. U Portugalu i Finskoj pad je bio blaži i iznosio je 0,7 odnosno 0,4 posto.

Podaci za Češku, Grčku i Cipar nisu bili dostupni Eurostatu.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Evo kada će Hrvatska uvesti Covid putovnice
DOKUMENTI
Evo kada će Hrvatska uvesti Covid putovnice
ZAGREB - “Hrvatska želi od 1. lipnja početi primjenjivati digitalni zeleni certifikat, odnosno zelene covid putovnice koje će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela covid “, rekla je u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije državna tajnica MUP-a Terezija Gras.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, čeka se podatak o zapošljavanju u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, čeka se podatak o zapošljavanju u SAD-u
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok se čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.
Wall Street porastao, novi rekord Dow Jonesa
RAST
Wall Street porastao, novi rekord Dow Jonesa
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji s američkog tržišta rada.
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE