GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska na novoj karti ECDC-a cijela u narančastom

Hrvatska na novoj karti ECDC-a cijela u narančastom
KARTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u cijelosti narančasta na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak.

Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti dio zemlje bio u zelenom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Na prošlotjednoj karti u narančastom je bilo gotovo dvije trećina Hrvatske, Grad Zagreb, sve obalne županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke. U zelenom je tada bilo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom.

Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom.

Austrija i Slovenija su narančaste, a crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta.

U Skandinaviji su Norveška i Finska su narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija u narančastom.

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska koje su u potpunosti zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Tagovi: ECDC karta, hrvatska obala, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE