GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska od danas prima i turiste cijepljene ruskim i kineskim cjepivom

Hrvatska od danas prima i turiste cijepljene ruskim i kineskim cjepivom
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 20:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon što je takvu odluku ovih dana donijela Grčka, svi putnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva, neovisno o tome je li ga odobrila Europska agencije za lijekove (EMA), od sutra će moći prelaziti i hrvatsku granicu.

Granicu će bez predočenja negativnog PCR testa moći prijeći svi s potvrdom o cijepljenju, neovisno o tome jesu li primili AstraZenecu, Pfizer, Modernino ili, primjerice, cjepivo Sputnjik ili kinesko, koja nemaju odobrenje za upotrebu u EU.

Ipak, doznajemo, odluka će biti podložna promjenama ako se Europska unija postavi drukčije prema cjepivima koja nisu odobrena na Starom kontinentu. Također, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti Nacionalni stožer, uvrstit će se i mogućnost prelaska granice uz predočenje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA. Granicu će bez karantene moći prijeći i osobe koje su preboljele koronavirus prije najviše šest mjeseci te ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Djeca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.

Vijest stiže samo dan ili dva nakon što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Hrvatima poručio kako im ne savjetuje da odlaze na cijepljenje u Srbiju, među ostalim i iz zato što se u Srbiji primjenjuju cjepiva koja nije odobrila EMA, ali čini se da je i u hrvatskom slučaju ipak prevagnula prednost koju cjepiva imaju za gospodarstvo, ponajprije turizam, od čega ostvarujemo 18 posto BDP-a.

Prije Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su cijepljene Sputnikom te kineskim cjepivima najavila je nama konkurentska Grčka koja je, kako su dosad prenijeli mediji, prihvaćanje potvrde o cijepljenju s te dvije vrste pripravaka dogovorila sa Srbijom, no nije isključeno da će Grci općenito početi priznavati potvrde svim njihovim nositeljima, a sve u zalog spašavanja turističke sezone koja je još prošle godine Grke ostavila praznih rukava.

Kako je za Jutarnji list objasnio savjetnik u turizmu i vlasnik tvrtke Coned turizam Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smjeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su cijepljene i kineskim i ruskim cjepivom, kako bi se omogućio što veći priljev turista.

- Ta nam je odluka, među ostalim, važna i zbog mađarskog tržišta koje je svojim građanima već omogućilo cijepljenje ruskim i kineskim cjepivom pa bi bilo poželjno da ti turisti ljeto mogu provesti na Jadranu bez potrebe da odlaze u karantenu ili obavljaju testiranje - napominje Pukšar, dodajući da ga ne čudi veliki angažman Grka s tim u vezi s obzirom da iznimno aktivno rade na promociji i imidžu svoje zemlje.

- Nekoliko je razloga za to, a prvi je zasigurno činjenica da je Grčka uvelike ovisna o turizmu, a usto je i aviodestinacija koja uz domaće goste i posjetitelje s brodova ne može nadoknaditi turistički promet pa joj je iznimno važno privući svakog mogućeg gosta. Treće, Grci su ovisni o britanskim turistima koji ove godine prijete da neće putovati prije kraja srpnja, zbog čega je grčki turizam u znatno lošijoj poziciji od hrvatskog - smatra Pukšar.

Grčki ministar turizma Haris Theoharis i srpska ministrica Tatjane Matić postigli su dogovor u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati od 14. svibnja. Iz grčkog Ministarstva turizma, nažalost, do zaključenja broja nismo dobili informaciju o tome hoće li se ta odluka primjenjivati i na građane drugih zemalja. No, neslužbene informacije koje imamo za Hrvatsku kažu da će tijekom današnjeg dana javnosti biti predstavljeni novi uvjeti ulaska u Hrvatsku kojima će stranim posjetiteljima biti maksimalno olakšan posjet našoj zemlji.

Formalnopravno, za donošenje takve odluke nema nikakvih prepreka koje bi zemljama članicama Europske unije branile da samostalno donesu odluku o priznavanju potvrda za kinesko i rusko cjepivo, a to je nedavno obznanila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kad je, predstavljajući projekt covid-putovnice, napomenula da će članice EU morati preko granica propuštati osobe koje će se legitimirati digitalnim - zelenim certifikatom, ali da tu odluku mogu proširiti i na druga cjepiva. Dakle, ako do kraja ljeta doista bude uspostavljen takozvani digitalni zeleni certifikat, zemlje članice bit će obvezne priznavati ga na svojim granicama i bez obveze karantene propuštati sve putnike koji su cijepljeni cjepivima registriranima na području Europske unije, no njihova je samostalna odluka hoće li ulazak u zemlju olakšati i osobama koje su cijepljene nekim drugim vrstama cjepiva, što je put kojim su zasad krenule Hrvatska i Grčka.

Susjedna Slovenija bila je prva zemlja u regiji koja je prelazak granice općenito omogućila cijepljenim osobama, no ta se odluka zasad primjenjuje isključivo na cjepiva registrirana u EU. Pravila na slovenskoj granici kažu da je ulazak omogućen svima koji su se prijebarem 21 dan cijepili drugom dozom Astra Zenece, prije sedam dana Pfizerom ili prije 14 dana Modernom.

Tagovi: kinesko cjepivo, rusko cjepivo, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE