GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa

Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

Rezultat je to, kako navode, rada Ministarstva na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, koje se očituje u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), te napora u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su prihvaćene kao odgovarajuće za zahtjevno japansko tržište.

"Pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima", istaknuli su iz Ministarstva.

Podsjećaju kako samostalno i u suradnji s Europskom komisijom kontinuirano rade na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače.

Tako je tijekom 2021. u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.

S obzirom da svaka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno procjenjivati zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, vremensko trajanje i zahtjevnost pregovora varira ovisno o ekonomskim interesima i administrativnim kapacitetima države uvoznice, usklađenosti njihove veterinarske službe s međunarodnim standardima, razini rizika robe koja se uvozi te interesu uvoznika, pojasnili su iz Ministarstva napominjući kako postupci mogu trajati od nekoliko mjeseci do više godina.

Tagovi: juneće meso, meso, Japan, junetina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE