GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa

Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

Rezultat je to, kako navode, rada Ministarstva na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, koje se očituje u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), te napora u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su prihvaćene kao odgovarajuće za zahtjevno japansko tržište.

"Pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima", istaknuli su iz Ministarstva.

Podsjećaju kako samostalno i u suradnji s Europskom komisijom kontinuirano rade na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače.

Tako je tijekom 2021. u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.

S obzirom da svaka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno procjenjivati zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, vremensko trajanje i zahtjevnost pregovora varira ovisno o ekonomskim interesima i administrativnim kapacitetima države uvoznice, usklađenosti njihove veterinarske službe s međunarodnim standardima, razini rizika robe koja se uvozi te interesu uvoznika, pojasnili su iz Ministarstva napominjući kako postupci mogu trajati od nekoliko mjeseci do više godina.

Tagovi: juneće meso, meso, Japan, junetina
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE