GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska po standardima održivosti turizma i putovanja na 13. mjestu u svijetu

Hrvatska po standardima održivosti turizma i putovanja na 13. mjestu u svijetu
STANDARDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska se po standardima održivosti turizma i prihvaćanju zelene transformacije za oporavak putovanja za 2020. pozicionirala na 13. mjestu u svijetu, čime je i među top 20 zemalja, koje predvode skandinavske odnosno EU zemlje, pokazuje novo izvješće o održivom turizmu globalne istraživačke kuće Euromonitor International.

U sklopu izvješća ta je analitička kuća procijenjivala 99 zemalja u svijetu i rangirala najbolje zemlje održivog turizma kroz tzv. Sustainable Travel Index odnosno promatrajući ekološku, socijalnu i ekonomsku održivost, rizike zemlje, kao i održivost turističke potražnje, prijevoza i smještaja, pri čemu iznose i podatak da 66,4 posto potrošača na globalnoj razini želi pozitivno utjecati na okoliš svojim svakodnevnim djelovanjem u 2021. godini.

Po tom izvješću, na prvih pet mjesta po održivosti turizma i putovanja su Švedska, Finska, Austrija, Estonija i Norveška, a bolje ili ispred Hrvatske su i Slovačka, Island, Latvija, Francuska, Slovenija, Švicarska te Litva, dok su iza nje (u top 20) još Češka, Irska, Njemačka, Belgija, Danska, Nizozemska i Portugal.

Za Skandinaviju se u izvješću ističe da je uzor u angažmanu i svijesti o održivosti, gdje je već oko 65 posto tvrtki u turizmu i drugim djelatnostima implementiralo strategiju održivosti, kao i da cijela EU od 2019. vodi snažnu agendu održivosti kroz svoj "Europski zeleni dogovor (green deal)", želeći do 2050. postići ugljičnu neutralnost na svom prostoru i ispuniti i ciljeve Pariškog sporazuma do 2030.

U pandemiji se u EU, kako navode, udvostručila i digitalna zelena transformacija kako bi postpandemijski oporavak bio stabilniji i otporniji, a očekuje se i da će sektori poput zrakoplovstva i drugi, uz predviđena 'vladina sredstva spasa', ići ka usvajanju održivije prakse.

Za Švedsku, koja je po tom indeksu na prvom mjestu voditeljica segmenta putovanja u Euromonitoru Caroline Bremner napominje i da je pionir u istraživanju procjene životnog ciklusa, koje je presudno za razumijevanje utjecaja ponašanja potrošača i potrošnje, kao i da je jako angažirana na ciljevima održivog razvoja "čuvajući arktički kao vječni led, koji pomaže u zaustavljanju klimatskih promjena, i s ciljem postizanja neto nula emisija do 2045. godine".

"I druge zemlje pokazuju napredak u raznim segmentima putovanja, od održivosti prijevoza do smještaja, pa se tako neposredno iza prvih 20, koji većinom uključuju ostale europske zemlje, poput Njemačke i Francuske, nalaze Novi Zeland, Bolivija i Kanada. To pokazuje da na globalnoj razini postoji jasna promjena u načinu razmišljanja i otpor vraćanju putničkom i turističkom modelu koji su vođeni količinom. Umjesto toga, dionici, uključujući i tvrtke, vlade i turiste/putnike/potrošače, se okupljaju nastojeći graditi vrijednosti održivog turizma kako bi se izbjeglo klimatsko izvanredno stanje", ocijenila je Bremner.

Iz Euromonitor Internationala iznose i da održivost nije neki novi koncept u turističkoj industriji, jer se o tome priča i na tome djeluje već nekoliko desetljeća, ali da u tome zaostaje segment putovanja jer je tek oko 55 posto putničkih i turističkih tvrtki provelo neki oblik strategije održivosti.

"Ipak, sve je više tvrtki koje se posvećuju uvođenju visokih socijalnih i okolišnih standarda, koji obuhvaćaju zaštitu okoliša, socijalnu politiku i upravljanje, partnerstvo s neprofitnim organizacijama i druge, nastojeći se oduprijeti 'jurnjavi' za velikim, a kratkoročno neisplativim brojkama, i usredotočiti se na dugoročne vrijednosti i strategije za održivi oporavak u čemu svi dionici mogu imati koristi", poručuju iz Euromonitora.

Tagovi: hrvatski turizam, Euromonitor, Travel Index, održivost turizma
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se vrlo nestabilno djelomice zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećeg zaredom, nakon što je američka središnja banka poručila da će uskoro početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE