GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 17:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju bila među zemljama EU-a s najvećim rastom troškova u poljoprivredi, a bilježila je i dvoznamenkasti rast cijena poljoprivrednih proizvoda, tek nešto blaži od europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je u ovoj godini velike poremećaje na svjetskim tržištima poljoprivrednih proizvoda, ističu u statističkom uredu u izvješću objavljenom u petak.

Rusija i Ukrajina bile su do rata velike izvoznice pšenice, kukuruza, uljarica, osobito suncokreta, i gnojiva, a dodatne su probleme izazvale više cijene energije, potaknute nastojanjima EU-a da smanji ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, naponje Eurostat.

U takvom su okruženju cijene ključnih poljoprivednih proizvoda i robe i usluga koje poljoprivreda koristi u proizvodnji oštro porasle,

U drugom su kvartalu prosječne cijene košarice dobara i usluga koje poljoprivrednici koriste a nisu povezani s ulaganjima skočile čak 36 posto prema istom lanjskom razdoblju.

Unutar košarice Eurostat izdvaja više nego dvostruko veće cijene gnojiva i poboljšivača tla i 61 posto više cijene energenata i maziva.

Usporedbe radi, u prvom ovogodišnjem kvartalu ulazni su troškovi u poljoprivredi na godišnjoj razini porasli 26,3 posto. U drugom lanjskom kvartalu bili su viši za 8,8 posto.

Hrvatska uz Latviju

Najviše su u razdoblju od travnja do lipnja porasle prosječne cijene ulaznih troškova u poljoprivredi u Litvi, za 91 posto. Slijedi Latvija sa skokom troškova za 62 posto

U skupini je i Hrvatska s 50 posto višim ulaznim troškovima u poljoprivredi u drugom tromjesečju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećani su za 40,2 posto.

Podaci za drugo tromjesečje prošle godine pokazuju daleko blaži rast troškova, za nekih 17 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Skuplje žitarice, uljarice, jaja

Na razini EU-a snažno je u razdoblju od travnja do lipnja porasla i prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda, za 25 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

U prva tri ovogodišnja mjeseca bila je u prosjeku viša za 19,3 posto, a u drugom prošlogodišnjem kvartalu za nekih sedam posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Izrazito su snažno porasle cijene žitarica, za 68 posto, a slijede uljarice i uljasto voće, s poskupljenjem od 59 posto. Poskočila je i cijena jaja, za 45 posto.

Skok u Litvi

Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda zabilježila je u drugom tromjesečju Litva, za 65 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Slijede Estonija i Mađarska sa cijenama višim za 53 odnosno 43 posto.

U Hrvatskoj je prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda u drugom kvartalu bila viša za 22,07 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, nakon 11,4-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju poljoprivredni su proizvodi u Hrvatskoj u prosjeku bili svega 2,93 posto skuplji nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuju Eurostatove tablice.

Najmanje su u razdoblju od travnja do lipnja porasle cijene poljoprivrednih proizvoda u Danskoj, za sedam posto. Slijede Malta i Portugal s rastom cijena za 12 posto.

U svim su članicama u drugom kvartalu prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda i ulaznih troškova bile više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, napominje Eurostat.

Tagovi: poljoprivreda, hrvatska poljoprivreda, uljarice, jaja, hrana, Eurostat, žitarice
PROČITAJ I OVO
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro središnje banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijskih pritisci pomalo popuštaju.
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
TJEDNI FOREX
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer je sve izglednije da će američka središnja banka usporiti tempo podizanja kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE