GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu

Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 08:20
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica je uz pomoć svojih predstavništava dobila turističku statistiku za četiri usporedive zemlje kako bi otprilike dobili turističke rezultate na Mediteranu.

Dostupni podaci odnose se na lipanj, i to za Austriju, Španjolsku, Cipar i Tursku, piše Jutarnji list. Prema toj statistici, koja se odnosi na dolaske stranih gostiju, Hrvatska među njima zauzima prvo mjesto po broju pristiglih stranaca, što toliko i ne čudi s obzirom na to da je baš naša zemlja među prvima otvorila svoje granice za strane turiste.

Zato smo u lipnju zabilježili 25,3 posto lanjskih rezultata za isti mjesec, propustivši u zemlju sve skupa 722 tisuće stranaca, među kojima najviše Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca. Većina njih uglavnom je birala noćenja u privatnom smještaju ili hotelima, a najveći dio stranaca za svoje je destinacije birao Istru ili Kvarner, koji su im, budući da je riječ o autogostima, bile najbliže.

Ipak, solidan rezultat, ako se pod taj nazivnik može podvesti četvrtina lanjskog prometa, uspjela je u lipnju napraviti i Austrija. Prema podacima koje je HTZ pribavio od austrijskog statističkog ureda, naši susjedi u lipnju su po pitanju dolazaka stranaca ostvarili 23,5 posto prošlogodišnjeg rezultata, dok im je udio noćenja narastao na preko 26 posto (ipak, i taj je rezultat slabiji od našeg s obzirom na to da Hrvatska u lipnju bilježi 28 posto noćenja stranaca u odnosu na lani).

Turska je pak u lipnju po pitanju stranih dolazaka uspjela napraviti tek 4 posto lanjskog prometa, ali to ne treba čuditi budući da je zemlja dosta dugo bila zatvorena za turističke posjete stranaca. Točnije, ukidanje ograničenja na granicama u ovoj se zemlji dogodilo tek nakon 11. lipnja, kad su se polako počele uspostavljati zračne linije prema Turskoj.

Loš lipanjski rezultat od samo 2,32 posto stranih dolazaka napravila je Španjolska, i to očekivano, s obzirom na to da je zemlja bila jedna od najpogođenijih pandemijom u Europi te je dosta dugo čekala da se situacija smiri te da se odobri otvaranje granica. To se dogodilo tek 21. lipnja.

Prema zasad dostupnim podacima, najlošije rezultate u lipnju je ostvario Cipar, koji je posjetilo tek 9 tisuća stranaca.

“HTZ je još krajem svibnja započeo s intenzivnom provedbom marketinških i što je još važnije informativnih kampanja, i to ponajprije na teritorijalno bližim tržištima - Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i drugih - zbog procjene kako je riječ o tržištima koja uslijed dobre prometne povezanosti mogu najbolje reagirati na naše poruke.

Rezultati pokazuju da je ta procjena bila itekako točna te je Hrvatska po ostvarenom turističkom prometu u ovim glavnim mjesecima zasigurno među vodećim destinacijama Mediterana, a to potvrđuje i podatak o 70 posto realiziranog prometa u kolovozu u odnosu na isto razdoblje 2019.”, rekao je direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić te je napomenuo da je Hrvatska, zahvaljujući eVisitoru, jedina europska destinacija s ažurnim podacima o turističkom prometu.

Tagovi: hrvatski turizam, strani turisti, Hrvatska turistička zajednica, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Cijene platine ove godine padaju, ali...
PLEMENITI METALI
Cijene platine ove godine padaju, ali...
LONDON - Cijene zlata povećale su se za 20 posto u 2020. godini, a ranije ove godine dostigle su svoj rekord. Srebro i paladij također su sve skuplji, dok je cijena platine pala za gotovo 15 posto. Ipak, stručnjaci kažu da bi platina uskoro mogla prestići svoje rivale.
Forbes poručuje Amerikancima: Dođite u Dubrovnik
SIGNALI
Forbes poručuje Amerikancima: Dođite u Dubrovnik
NEW YORK - Ako ste propustili europski odmor iz snova - luksuzni hotel uz jadransku obalu, fantastičnu regionalnu hranu i vina te kultni pogled koji nikada nećete zaboraviti - zamislite kako na privatnom balkonu hotela Excelsior pijuckate koktele uz zalazak sunca s pogledom na crvene popločane krovove poznatog grada Dubrovnika i njegove zidine.
Hrvatske kampove ove godine na životu opdržali Slovenci i Nijemci
KAMPOVI
Hrvatske kampove ove godine na životu opdržali Slovenci i Nijemci
PULA- Prema podacima Top campinga, koji već puno desetljeće prati rezultate 12 najboljih kampova Hrvatske, ove su godine Top kampovi u zemlji ostvarili 1,6 milijuna noćenja ili 51 posto lanjskih rezultata.
Zagrebačka burza: Podravka najveća dobitnica, CROBEX u plusu peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka najveća dobitnica, CROBEX u plusu peti uzastopni tjedan
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je rast indeksa i znatnpo uvećani promet.
U 2019. rasla proizvodnja svinja i goveda, no pala proizvodnja mlijeka
HRANA
U 2019. rasla proizvodnja svinja i goveda, no pala proizvodnja mlijeka

ZAGREB - Podaci Državnog zavoda za statistiku o stočnoj proizvodnji u 2019., u odnosu na godinu prije, pokazuju porast proizvodnje svinja i goveda, ali i pad ukupne proizvodnje kravljeg mlijeka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE