GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u europskom vrhu prema rastu cijena pizze

Hrvatska u europskom vrhu prema rastu cijena pizze
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 07:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već se mjesecima govori o tome da inflacija počinje usporavati i da su trendovi sve pozitivniji, a najnoviji podaci Eurostata pokazuju da se to odrazilo i na jedno od najpopularnijih jela na svijetu - pizzu.

Inflacija cijena ovog proizvoda sve je manja - u prosincu 2023. europski je prosjek bio 5,9 posto.

Stopa inflacije u kategoriji koja obuhvaća pizzu i quiche rasla je od veljače prošle godine, kada je dostigla rekordno povećanje od 18,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon toga svaki je mjesec poskupljenje bilo sve manje.

Kada se pogledaju podaci za Hrvatsku, trendovi su malo drugačiji. Najveća stopa inflacije u ovoj kategoriji kod nas je zabilježena u lipnju, kada je iznosila čak 30 posto. Vrlo visoko bila je i u kolovozu (29,9 posto), travnju (28,6 posto) i prosincu 2022. (28,2 posto). To znači da su cijene počele rasti znatno kasnije od prosjeka Europske unije. U posljednjem mjesecu prošle godine cijene popularnog talijanskog jela u Hrvatskoj su bile 9 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Među zemljama EU, najveća godišnja inflacija za pizzu i quiche u prosincu 2023. zabilježena je u Mađarskoj (13,4 posto), Luksemburgu (11,3 posto) i Latviji (10,6 posto).

Na drugom kraju ljestvice je Nizozemska, koja je jedina zemlja u kojoj se dogodio pad cijene, od 0,9 posto. Najmanji porast zabilježen je u Danskoj (0,6 posto) i Belgiji (1 posto). Hrvatska je pak zemlja sa šestim najvećim povećanjem cijena pizze i quichea.

Tagovi: pizza, quiche, inflacija, eurostat
PROČITAJ I OVO
I dalje česte prijevare s maslinovim uljem
ULJE
I dalje česte prijevare s maslinovim uljem
LJUBLJANA - Zbog svoje visoke cijene i popularnosti, maslinovo ulje često je predmet prijevara. Među najraširenijim oblicima prijevare su miješanje maslinovog ulja s jeftinijim uljima, netočno označavanje izvornosti i krivotvorenje certifikata, upozoravaju iz Saveza potrošača Slovenije (ZPS).
UN: U svijetu je prošle godine proizvedeno 2,3 milijarde tona komunalnog otpada
OTPAD
UN: U svijetu je prošle godine proizvedeno 2,3 milijarde tona komunalnog otpada
NEW YORK - U svijetu je prošle godine proizvedeno 2,3 milijarde tona komunalnog otpada, a do 2050. ta će se količina povećati za dvije trećine, upozorili su Ujedinjeni narodi ovog tjedna na predstavljanju novog izvješća.
Michael Saylor zaradio 1,2 milijarde dolara u samo tri dana na krilima rasta bitcoina
ZARADE
Michael Saylor zaradio 1,2 milijarde dolara u samo tri dana na krilima rasta bitcoina
NEW YORK - Iako je MicroStrategy tvrtka za softver i umjetnu inteligenciju, nadaju se da će se rebrendirati u "prvu tvrtku za razvoj bitcoina na svijetu".
Što stoji iza fantastične serije bitcoina?
ERUPCIJA OPTIMIZMA
Što stoji iza fantastične serije bitcoina?
ANALIZA - Deset spot-Bitcoin ETF-ova kojima se sada trguje u SAD-u zabilježilo je oko 8 milijardi dolara neto priljeva, a fondovi kojima upravljaju investicijski divovi Fidelity i BlackRock preuzimaju lavovski udio.
Wall Street: Nasdaq na novom rekordu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq na novom rekordu
NEW YORK - Nasdaq Composite u petak je porastao na najvišu razinu svih vremena, nadmašivši svoj rekord iz 2021., jer su se ulagači kladili da su megacap tehnološke dionice najbolji način igranja na usporavanje inflacije i nadolazeći procvat umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE