GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u europskom vrhu prema rastu cijena pizze

Hrvatska u europskom vrhu prema rastu cijena pizze
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 07:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već se mjesecima govori o tome da inflacija počinje usporavati i da su trendovi sve pozitivniji, a najnoviji podaci Eurostata pokazuju da se to odrazilo i na jedno od najpopularnijih jela na svijetu - pizzu.

Inflacija cijena ovog proizvoda sve je manja - u prosincu 2023. europski je prosjek bio 5,9 posto.

Stopa inflacije u kategoriji koja obuhvaća pizzu i quiche rasla je od veljače prošle godine, kada je dostigla rekordno povećanje od 18,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon toga svaki je mjesec poskupljenje bilo sve manje.

Kada se pogledaju podaci za Hrvatsku, trendovi su malo drugačiji. Najveća stopa inflacije u ovoj kategoriji kod nas je zabilježena u lipnju, kada je iznosila čak 30 posto. Vrlo visoko bila je i u kolovozu (29,9 posto), travnju (28,6 posto) i prosincu 2022. (28,2 posto). To znači da su cijene počele rasti znatno kasnije od prosjeka Europske unije. U posljednjem mjesecu prošle godine cijene popularnog talijanskog jela u Hrvatskoj su bile 9 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Među zemljama EU, najveća godišnja inflacija za pizzu i quiche u prosincu 2023. zabilježena je u Mađarskoj (13,4 posto), Luksemburgu (11,3 posto) i Latviji (10,6 posto).

Na drugom kraju ljestvice je Nizozemska, koja je jedina zemlja u kojoj se dogodio pad cijene, od 0,9 posto. Najmanji porast zabilježen je u Danskoj (0,6 posto) i Belgiji (1 posto). Hrvatska je pak zemlja sa šestim najvećim povećanjem cijena pizze i quichea.

Tagovi: pizza, quiche, inflacija, eurostat
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE