GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska vojska s Golana povučena zbog oružanih incidenata, a ne NYT-a

Hrvatska vojska s Golana povučena zbog oružanih incidenata, a ne NYT-a
PRAVI RAZLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2013 / 09:54
Autor: SEEbiz / Obris.org
ZAGREB - Jučerašnja rasprava u Saboru, o Odluci koju je donio Predsjednik Republike o povlačenju hrvatskih vojnika iz UN-misije na Golanu, razotkrila je pravi razlog tog neuobičajenoga poteza.
Hrvatski se vojnici nisu povukli zbog napisa u medijima, prvenstveno New York Timesu, nego zbog incidenata koji su se na Golanu dogodili u veljači ove godine, piše portal Obris.org.

Prema riječima zamjenice ministra obrane, Višnje Tafre:

'Tijekom mjeseca veljače dogodilo se 9 ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijske bojne, dogodila su se 2 incidenta ozbiljna u području odgovornosti filipinske bojne, a jednako tako su se dogodila tijekom veljače i 3 incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske. Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donijeta odluka o povlačenju', piše portal Obris.org.

To je izrijekom pisalo u izvješću o stanju misije, koje je došlo Predsjedniku RH na stol prije negoli je donio odluku o povlačenju pripadnika OSRH iz mirovne misije UNDOF. Također, to znači da je premijer Zoran Milanović lagao cjelokupnoj hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti, tvrdeći da su napisi u medijima pogoršali stanje sigurnosti za hrvatske vojnike na Golanu.

U trenutku kada je to izjavio, 3 slučaja razoružavanja hrvatskih vojnika na Golanu već su se dogodila. Okrivljujući NYT i članke u najuglednijim svjetskim novinama premijer je svjesno doveo u zabludu hrvatsku, ali i svjetsku javnost (čiji su mediji također prenijeli premijerove izjave o povlačenju s Golane), kao i saborske zastupnike koji su jutros raspravljali o Odluci o povlačenju. Jer, iako su bili sumnjičavi prema razlozima navedenim u Josipovićevoj Odluci o povlačenju, ugrožavanje sigurnosti hrvatskih vojnika zvučalo im je kao razumno i dovoljno za ovakvu jednu drastičnu odluku. Zanimljivo je da ni predstavnica predlagatelja, zamjenica obrane Višnja Tafra, u svom prvom izlaganju i obrazlaganju Odluke Predsjednika Republike, nije spomenula 3 incidenta razoružavanja pripadnika hrvatskog kontingenta. Tafra je u uvodnom izlaganju, među ostalim, spomenula tek ovo:

'Stalnim praćenjem sigurnosne situacije došlo se do operativnih saznanja da su pripadnici OS, nakon događaja na Golanskoj visoravni, izloženi znatno većim rizicima, i stoga je, radi sprečavanja izloženosti mogućoj pogibelji, ocijenjeno da je potrebno povući našu mirovnu misiju s Golanske visoravni prije završetka mandata. (...) Ono što želim naglasiti je da je u trenutku kada je Predsjednik Republike donio odluku o povlačenju naših pripadnika bila napravljena sigurnosna procjena u kojoj je bio izložen i plan povlačenja naših pripadnika s mogućim vremenskim trajanjem. Također želim naglasiti da u tom vremenskom trajanju ono nije ovisilo samo o mogućnosti i sposobnosti HV, nego jednostavno je ovisilo i o protokolima koje smo mi bili dužni poštovati prema našim saveznicima s kojima smo se nalazili u mirovnoj operaciji, a isto tako poštovati i protokole UN-a u okviru kojih se cijela misija odvijala.'

Spomen incidenata – kojih je u veljači, dakle, bilo ukupno 14 (9 na području odgovornosti austrijske bojne, 2 na području odgovornosti filipinske bojne, i 3 na području odgovornosti hrvatske satnije) – dogodio se tek pri kraju polusatne saborske rasprave, kada je zastupnik HDZ-a Zvonko Milas od zamjenice Tafre dobio odgovor na pitanje:

'Koji su razlozi povlačenja naših snaga?'. Milasa je, kao i kolegu mu iz Hrvatskih laburista Mladena Novaka, zanimalo jesu li razlozi povlačenja i proračunski deficiti, što bi, po njima, bili bitniji razlozi od napisa u medijima o hrvatskoj prodaji oružja sirijskim pobunjenicima.

Osvrnuo se Novak i na mogućnost prodaje hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima, pokazujući pritom osnovno nerazumijevanje značenja termina 'civilni nadzor OS' i 'kontrola naoružanja'.Naime, Novak (opravdano) smatra da i druge zemlje prodaju oružje i krše embargo, ali se nada da Hrvatska ipak to nije činila direktno, ali i da 'naši znaju što rade i s kim rade'. Osim toga, laburistički stručnjak za ONO i DSZ pita Vladu:

'Da li je to možda eventualno bila u pitanju neka trgovina naša, koju rade i sve ostale države u svijetu pa prema tome od toga ne treba bježati, koju su eventualno neki naši konkurenti pronjušili, nanjušili pa zbog sprečavanja nas, odnosno da bi ostvarili svoju trgovinu, svoje neke interese su pokrenuli kampanju putem medija. Ako je to tako – onda se trebamo zapitati kako rade naše službe, koje to ipak trebaju raditi na malo suptilniji način. Takve stvari ipak nisu nešto što bi se smjelo dozvoliti da se pojavljuju u medijima.'

Na ovo potonje Tafra se nije osvrtala, a što se novca tiče, odgovorila je:

'Što se mirovnih misija tiče, novac nije razlog. U proračunu RH osigurano je za ovu godinu 266 milijuna za aktivnosti sudjelovanja po odluci o sudjelovanjima koju je donio ovaj visoki dom, i trenutno RH u mirovnim operacijama UN-a ima 20 pripadnika: u Indiji i Pakistanu 9, na Cipru 2, u Zapadnoj Sahari 6, u Liberiji 2 i u Libanonu 1. Da li se postavlja pitanje da za Hrvatsku više sudjelovanje u misijama UN-a nije zanimljivo, mislim da odgovor treba poći od činjenice da takvo razmišljanje prvenstveno ne bi bilo primjereno, jer time ćemo zaboraviti sve ono što su UN, a to ne želimo, učinili za RH, šaljući mirovnjake na područje RH kada je RH bila izložena agresiji.'

Osim toga, spomenula je i još jednu zanimljivost – da će Hrvatska od 1. srpnja, dakle – nakon ulaska u Europsku uniju, 'imati priliku i aktivno sudjelovati, ako se takva odluka donese, i u mirovnim operacijama pod vodstvom EU.' No, Hrvatska već sudjeluje u EU–operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA, štoviše – Hrvatski sabor je krajem godine izglasao povećanje broja hrvatskih vojnika u toj operaciji s 5 na najviše 20. Ovo 'aktivno sudjelovanje' nakon 1. srpnja moglo bi značiti i potvrdu onoga što se šuška već nekoliko mjeseci – da je EU pozvala Hrvatsku na sudjelovanje u misiji EUTM Mali, i to kroz jedan od 3 moguća oblika – (1) sudjelovanjem hrvatskih vojnika u osiguranju Zapovjedništva misije u Bamaku, ili (2) doprinosom ljudi i opreme nalik onom u KFOR-u na Kosovu (helikopteri %2B letačko osoblje), ili pak (3) putem doprinosa u nekom specifičnoj specijalnosti kojoj bi onda mogli obučiti malijsku vojsku. Hrvatska tom pozivu, navodno, još uvijek nije odgovorila, što je u Bruxellesu izazvalo određenu nervozu i nezadovoljstvo.

No, dok će se o EU-misijama i hrvatskom sudjelovanju u njima očito još raspravljati, recimo da je Odluka o povlačenju hrvatskih snaga iz UN-ove mirovne misije naišla na opće odobravanje i kod pozicije i kod opozicije, pa će prilikom današanjeg glasanja biti ogromno iznenađenje bude li se našao i jedan zastupnik s glasom 'protiv'.

Tagovi: Hrvatska vojska, Golanska visoravan, Golan, Višnja Tafra, New York Times, Sirija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE