GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja

Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 10:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.

O tome su u ponedjeljak izvijestili iz tvrtke Mastercard, na temelju online ankete MasterIndex o putovanjima provedenog u Hrvatskoj u rujnu na uzorku od oko tisuću korisnika bankarskih usluga od 18 do 55 godina.

U tom su istraživanju u rujnu ove godine, dok je epidemiološka situacija izgledala povoljnije nego krajem studenoga, ispitanici pokazali određeni optimizam za zimska putovanja u inozemstvo i po Hrvatskoj, te je njih 43 posto odgovorilo da to planiraju, naspram 21 posto prošle godine.

Istraživanje je pokazalo i da 37 posto ispitanika ne planira putovanje ove zime, a petina još uvijek ne zna hoće li putovati, odnosno 46 posto je navelo da zimi uopće ne putuju u inozemstvo, od čega njih 41 posto jer im to ne dopuštaju osobne financije, a manje od trećine njih to ne žele zbog pandemije jer putovanja mogu biti otkazana.

Polovica ispitanih ili 51 posto planira pak putovati u neku europsku destinaciju za Advent, što je veliki porast u odnosu na prošlu godinu, kada je to planiralo tek 11 posto.

Četvrtina ispitanika planirala je na doček Nove godine u europske gradove, a na skijanje 17 posto, što je također više od njih 5 posto koji su to planirali prošle godine.

Među svima koji planiraju putovanja, najviše je onih s višom razinom obrazovanja, višim primanjima te iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, pri čemu je iz Istre njih 28 posto sigurno da će i putovati ove zime, dok je to u sjevernoj Hrvatskoj znatno manje, njih samo 3 posto.

Na adventska putovanja po Europi Slavonci pak planiraju više ići nego ispitanici iz Istre i Zagreba tj. njih 68 posto naspram njih 47 posto.

Po Hrvatskoj zimi planira putovati 56 posto anketiranih i to najviše na vikend-izlete i u posjet obitelji i prijateljima, a trećina bi i na adventska i novogodišnja putovanja, i to najviše ispitanici s primanjima iznad 9.000 kuna i najviše iz Istre, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije.

Najatraktivnije lokacije za putovanje po Hrvatskoj zimi za sudionike ankete su Zagreb sa okolicom, središnja Hrvatska, Istra i Primorje.

Tagovi: putovanja, putovanja hrvatskih građana, MasterIndex
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Depresivan početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Depresivan početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Prvi trgovački dan u nedelji na domaćem tržištu kapitala završen je s razočaravajućim rezultatima, s drastičinm padom prometa i slabljenjem indeksa.
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte blizu 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte blizu 86 dolara
LONDON – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara budući da je veća opskrba iz Libije ublažila strahovanja da opskrba neće moći držati korak s oporavkom potražnje nakon koronakrize.
Zagrebačka burza: Nastavljena pozitivna trgovina
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena pozitivna trgovina
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su dionički indeksi nastavili višednevni uspon, pri čemu je Crobex porastao 17. dan zaredom, dok je milijunski promet imalo čak pet izdanja.
Dolar stabilan na početku tjedna
FOREX
Dolar stabilan na početku tjedna
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je bio stabilan u odnosu na najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, jer investitori procjenjuju da su potezi američkog Feda u smjeru zaoštravanja monetarne politike uglavnom već uračunati u njegovu cijenu.
Hrvatska ove godine očekuje oko 200 tisuća ruskih turista
OČEKIVANJA
Hrvatska ove godine očekuje oko 200 tisuća ruskih turista
MOSKVA – Hrvatska se ove godine nada rekordnom broju ruskih turista, a prošle je zabilježena najveća robna razmjena u posljednjih nekoliko godina, rečeno je u ponedjeljak na početku posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Moskvi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE