GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski i srpski vinari najavljuju suradnju

Hrvatski i srpski vinari najavljuju suradnju
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2015 / 15:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potencijali hrvatskoga vinskog sektora "Vina Croatia - Vina Mosaica" predstavljeni su 24. travnja u HGK specijaliziranim novinarima, distributerima, vlasnicima vinoteka i restorana iz Srbije, koji u Hrvatskoj borave od 23. do 26. travnja te će posjetiti vinarije i vinoteke u četiri hrvatske vinske regije: u Istri i Kvarneru, Dalmaciji, Slavoniji i hrvatskom Podunavlju te u Bregovitoj Hrvatskoj.
Tom prigodom direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković rekla je kako postoji značajan prostor za suradnju hrvatskih i srpskih vinara, ali i mogućnosti za korištenje sredstava EU na zajedničkim projektima.

Najavila je održavanje zajedničkog sastanka udruženja vinara Hrvatske i Srbije u Privrednoj komori Srbije, i to u sklopu prvog velikoga kušanja i promocije vina 13. svibnja u Beogradu, u hotelu Crown Plaza, na kojem će sudjelovati 19 hrvatskih vinarija.

„To je i prilika da pozovemo proizvođače vina iz Srbije da budu partneri hrvatskim vinarima u nastupu na vinskim sajmovima", kazala je Marković te je dodala kako je za uspješne izvozne rezultate te razvoj sektora vinarstva potrebna iznimno dobra suradnja poslovnog sektora i resornog ministarstva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić naglasio je važnost suradnje u području poljoprivrede i prehrambene industrije, a hrvatska su vina poznata građanima Srbije i pronalaze put na srpsko tržište. Prošle je godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo nekoliko natječaja za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina od 2014. do 2018. godine, tzv. Vinske omotnice, i to za promociju vina na tržištima trećih zemalja, restrukturiranje i konverziju vinograda te izgradnju vinarskog marketinga. U prošloj je godini iskorišteno 50 do 60 posto sredstava, a bilo je predviđeno 11,8 milijuna eura.

„I ove je godine raspisan natječaj te se očekuje kako će vinari iskoristiti sredstva za razvoj vinarstva", objasnio je Vasić te je istaknuo kako očekuje da će ovaj posjet pridonijeti razvoju gospodarske suradnje u području vinarstva dviju zemalja.

Potencijale hrvatskoga vinskog sektora predstavio je tajnik Udruženja vinara HGK Igor Barbarić koji je naglasio kako Hrvatska ima ukupno 20.941 ha vinograda prosječne veličine 0,26 ha, odnosno 0,51 ha u gospodarstvu. Od 41.118 proizvođača grožđa čak 93 posto posjeduje do jedan hektar. U prometu vina sudjeluju 1624 proizvođača sa 575.389 hl vina, a 75 posto vina u prometu jesu vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Vrijednost proizvodnje vina iznosi 7,3 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u RH. Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 22,5 milijuna hl vina za 32 milijuna USD, a izvoz je bio 3,5 milijuna hl vina za 15,5 milijuna USD. Vina se ponajviše izvoze u BiH, Njemačku, Srbiju i Crnu Goru, a uvoze iz Makedonije, Francuske, Italije i Njemačke.

Barbarić je predstavio i rad Udruženja vinarstva HGK koje radi na promociji vina u zemlji, regiji, na zajedničkom tržištu EU i na trećim tržištima, brendiranju hrvatskih vina i Hrvatske kao vinske zemlje, sudjeluje u donošenju propisa te artikuliranju problema i potreba sektora prema mjerodavnim tijelima te provodi edukacije članica u sektoru vinogradarstva i vinarstva.

„HGK je lani aplicirala na sredstva za promociju vina na tržištu Srbije, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju projekt je i odobrila te se 80 posto sredstva vinske omotnice koristi po projektu", rekao je Barbarić te dodao kako je za promociju u Srbiji predviđeno 182.000 eura, a sudjeluje 19 hrvatskih vinarija: Agrolaguna d.d., Badel 1862 d.d., Belje d.d., De Georgiis d.o.o., Iločki podrumi d.d., Jako vino d.o.o., Vinarija Jokić d.o.o., Vinarija Škaulj, PP Orahovica, Zlatan Otok d.o.o., Lagradi d.o.o., Degrassi d.o.o., PZ Vrbnik, Kutjevo d.d., OPG Eliđo Pilato, Erdutski vinogradi d.d., Kozlović d.o.o. i PZ Postup, Krauthaker d.o.o

Tagovi: Hrvatski vinari, srpski vinari, HGK, Božena Marković, Agrolaguna, Badel 1862, Belje, Erdutski vinogradi, Iločki podrum, PZ Vrbnik, Crown Plaza
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao na početku tjedna
FOREX
Dolar ojačao na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok za nove smjernice investitori čekaju odluke s ovotjedne sjednice američkog Feda.
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12% ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američkog Feda, koji će vjerojatno potvrditi da uskoro kane povećati kamatne stope.
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Španjolska pooštrava regulativu za oglašavanje kriptovaluta
MADRID - Španjolska će pooštriti pravila o oglašavanju kriptovaluta jer želi osigurati da ulagači budu svjesni rizika povezanih s kriptovalutama, nedavno je objavio državni regulator burze. Nova pravila stupaju na snagu u veljači.
Potražnja za medom nikad nije bila veća
MED
Potražnja za medom nikad nije bila veća
ZAGREB - Potražnja za medom nikad nije bila veća. Cijene idu i do 90 kuna za kilogram, a police se pune medom iz uvoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE