GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU

Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
POPULARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2024 / 21:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija NUTS 2 regija za kratkoročni najam smještaja rezerviran putem online platformi u trećem kvartalu 2023. godine, pokazuju podaci Eurostata.

U tom periodu, Jadranska Hrvatska je s 23,7 milijuna noćenja rezerviranih putem online platformi Airbnb, Booking, Expedia Group i TripAdvisor bila gotovo dvostruko ‘jača‘ od Andaluzije u Španjolskoj u kojoj je tim putem ostvareno 14 milijuna noćenja i francuske regije Provansa -Alpe-Côte d‘Azur (12,2 milijuna noćenja).

Usporedbe radi, Provansa-Alpe-Côte d‘Azur ima 5,1 milijuna stanovnika, Andaluzija 8,5 milijuna, a Jadranska Hrvatska 1,3 milijuna. Među prvih 20 regija po ostvarenim noćenjima rezerviranim putem online platformi, šest ih je iz Francuske, po pet iz Španjolske i Italije, dvije iz Grčke te po jedna regija iz Hrvatske i Portugala, piše Lider.

Spomenuti podaci prikupljeni su s četiri platforme u sklopu sporazuma s Europskom komisijom iz ožujka 2020. godine. Podaci Eurostata pokazuju i rastuću popularnost online platformi. Tijekom 2023. godine turisti su u Europskoj uniji proveli ukupno 678,6 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam rezerviranom putem Airbnba, Bookinga, Expedia Group ili TripAdvisora, što predstavlja rast u od 13,8 posto u usporedbi s 2022. godinom.

Ovo je treća godina zaredom kako se bilježi dvoznamenkasti rast, s tim da je 202. godine on iznosio 33,9 posto, a u 2022. godini čak 63,9 posto. Kolovoz 2023. godine bio je prvi mjesec s više od 100 milijuna turista. Rast noćenja rezerviran putem online platformi dodatno se intenzivirao narednih mjeseci. U listopadu je ostvareno 55,3 milijuna noćenja, što je porast od 21,9 posto u odnosu na listopad 2022, u studenom je broj noćenja iznosio 31,8 milijuna, odnosno 20 posto više nego godinu dana ranije, a u prosincu je broj noćenja povećan za 25,8 posto na 45,3 milijuna.

Inače, Jadranska Hrvatska je u 2022. godini bila druga NUTS 2 regija u Europskoj uniji po ukupnom broju noćenja turista. Ispred su bili samo Kanari s 89 milijuna noćenja. Jadranska Hrvatska je ujedno i jedna od pet regija u Europi s najvećom turističkom sezonalnošću, a spada i među regije koje imaju najveći turistički intenzitet mjeren brojem turista na 1000 stanovnika. Sa 787 turista na tisuću stanovnika u vrijeme vršnog opterećenja grčka regija Notio Aigaio je europski rekorder po tom pokazatelju, a na drugom mjestu je opet Jadranska Hrvatska sa 667,9 turista na 1000 stanovnika u najintenzivnijem turističkom periodu.

Tagovi: JADRAN, TURIZAM, BOOKING, AIRBNB
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE