GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski turizam: Opstanak sezone ovisi o Nijemcima

Hrvatski turizam: Opstanak sezone ovisi o Nijemcima
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 16:31
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Osvježena karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti čeka se svakog četvrtka. Ondje se objavljuje kolorizirana epidemiološka presuda zemljama, mapa Europe na kojoj su države označene zelenom, narančastom, crvenom i još crvenijom bojom.

Ovaj dokument smatra se najpreciznijim i najpouzdanijim kada je riječ o epidemiji koronavirusa, a na osnovi njega mnogi formiraju svoje stavove i uvode mjere. Hrvatska je, za razliku od većeg dijela kontinenta, bez ulaska u crveno dogurala gotovo do kraja kolovoza i tomu se ponajviše pripisuje uspjeh turističke sezone

No, što će se dogoditi s turizmom ako Hrvatska na toj karti pocrveni? Možemo li očekivati masovan egzodus turista i serijska otkazivanja rezervacija, kao lani? Oslanjaju li se gosti uopće na ova mjerenja, surfaju li i oni stranicama ECDC-a kao hrvatski domaćini?

O samoj metodologiji ionako se već tjednima vode ozbiljne rasprave: Građani Europe čine se znatno opuštenijima nego prošle godine, u javnosti sazrijeva stav da puko zbrajanje pozitivnih testova možda i nije najbolji kriterij za uvođenje mjera, a čak i među liderima mogu se čuti ozbiljno disonantni tonovi. Ovi naši, ako u tu kategoriju svrstamo Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, uspjeli su se složiti u tomu da se ‘nakon ljeta’ slobodno mogu i ukinuti epidemiološke mjere, piše tportal.

Kompletna država upregla se u održavanje narančaste boje barem do početka rujna, kombiniraju se brojevi slučajeva i postotci pozitivnih testova, a dosta novca već je ubrano, pa bi sada moglo uslijediti prestrojavanje na tezu da će virus prije ili kasnije dostići svakoga od nas – ali pod uvjetom da se cijepimo, neće nas baš ubiti.

“Oni su jako dobro informirani, u vrlo velikom broju su cijepljeni i precizno prate što se ovdje događa s epidemijom. Doduše, možda još važnije im je ponašanje njihovih država i eventualne promjene režima povratka”, kaže za tportal direktorica splitskog hotela Cornaro Ivana Klarić.

Ovdje su baš revni u poštivanju epidemioloških mjera i gosti to cijene, opisuje Klarić. “Već kod same rezervacije dobivaju sve informacije o smještaju i o destinaciji u koju dolaze, sve detalje o projektu ‘Safe stay in Croatia’ i ‘Safe stay in Cornaro’. Prednost nam je to da imamo velik broj otvorenih prostora za serviranje obroka. Unutar hotela imamo posebno osoblje delegirano upravo za epidemiološku sigurnost, a našim gostima omogućili smo i testiranje na licu mjesta – u posebnoj prostoriji, diskretno i s vrlo brzim rezultatima, da ne gube vrijeme”, objašnjava Klarić.

Situaciju u obiteljskom smještaju za tportal je opisala predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Martina Nimac Kalcina.

“Prelazak Hrvatske u crvenu zonu definitivno će utjecati na tijek sezone, ali to neće biti drastično kao prošle godine. Većina naših gostiju je cijepljena, a postoje i brojne države koje se ne vode isključivo podacima ECDC-a, nego imaju vlastite kriterije, poput Norveške, Nizozemske ili Danske. Na njihovim kartama Hrvatska je uglavnom u puno boljoj poziciji”, kaže Nimac Kalcina.

“Ove godine imamo izuzetno velik broj mladih gostiju, a oni su potpuno opušteni i naprosto željni ležernije atmosfere. Činjenica da je Hrvatska imala blaže mjere od većeg dijela Europe definitivno je utjecala na njihovu odluku i definitivno je zaslužna za uspjeh sezone. No sada slijedi obrat: gosti srednje i starije dobi puno više prate situaciju, puno su oprezniji i očito su se manje odlučivali na dolazak. A upravo oni ključni su za posezonu, dakle rujan i eventualno listopad”, objašnjava Nimac Kalcina.

Predsjednik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kaže da je reakcija turista na eventualnu promjenu boje Hrvatske na ECDC-ovoj karti, što je realno očekivati u idući četvrtak, zapravo pitanje svih pitanja.

“Moguće je i da će oni potpuno ignorirati taj podatak i odraditi godišnji odmor koji su bukirali, ali i da će hitno pokupiti svoje stvari i napustiti Hrvatsku, dok će oni koji su namjeravali doći odustati od putovanja. Istina je po svemu sudeći negdje u sredini, a ja sam optimističan”, kazao je Stella.

“Odgovor nije jednoznačan – na koncu, države poput Češke, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva imaju vlastite kriterije. Najvažnije je svakako ponašanje velikih država i sezona bi se mogla naglo prekinuti isključivo ako neke od njih odluče nametnuti izolaciju po povratku čak i za cijepljene osobe, što je po mom sudu malo vjerojatno”, dodaje predsjednik ovog TZ-a.

On upozorava na to da se na strateški bitan potez priprema njemački Institut Robert Koch, na osnovi čijih procjena najveća europska ekonomija definira svoje epidemijske mjere, pa tako i uvjete povratka svojih građana s ljetovanja.

“Upravo ovih dana predlažu se novi kriteriji koji više neće uzimati u obzir samo broj slučajeva i postotak pozitivnih testova, nego i parametre poput broja kritičnih bolesnika, postotka zauzetih respiratora ili mjere pojavljivanja novih sojeva virusa. Sama incidencija koronavirusa možda je bila relevantna prije pola godine, ali teško da će to biti slučaj još dugo”, dodaje Stella.

A kada se to dogodi, razvoj događaja je jasan. Kako Nijemci, tako još barem pola Europe.

Tagovi: hrvatski turizam, ECDC karta, Martina Nimac Kalcina, Ivana Klarić, Joško Stella
PROČITAJ I OVO
Bloomberg: Rusiju dijele sati od tehničkog bankrota
SERVISIRANJE DUGA
Bloomberg: Rusiju dijele sati od tehničkog bankrota
NEW YORK - Rusija je samo nekoliko sati udaljena od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je uveo Zapad jer u nedjelju istječe grace period za plaćanje oko 100 milijuna dolara vanjskog duga, objavio je Bloomberg.
Uvoz turističkih radnika u raljama birokracije: Nikako do radnih dozvola
NEOZBILJNO
Uvoz turističkih radnika u raljama birokracije: Nikako do radnih dozvola
RIJEKA - Koliko je ove godine teško doći do radnika koji će odraditi sezonu, iz prve ruke znaju sami ugostitelji, hotelijeri i ostali vlasnici turističkih firmi.
Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije
SANKCIJE
Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije
LONDON - Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj.
Jedan pozitivan signal govori da je najgore za bitcoin ipak prošlost
SIGNALI
Jedan pozitivan signal govori da je najgore za bitcoin ipak prošlost
NEW YORK - Kripto tržište prolazi kroz povijesni nalet volatilnosti, ali trgovci opcijama vide pozitivne znakove nakon gužve i kontroverzi koje su zahvatile zajmodavce digitalne imovine i druge igrače u sektoru.
Ogroman pad količine energije korištene za rudarenje kriptovaluta
NEISPLATIVO
Ogroman pad količine energije korištene za rudarenje kriptovaluta
ZAGREB - Rudarenje kriptovaluta posljednjih mjeseci postaje sve manje isplativo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE