GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista
TURISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo turizma i sporta po čijim su podacima dolasci na razini 80 posto onih iz rekordne 2019., a noćenja na razini od 81 posto.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, od ukupno 25 milijuna noćenja, 21,6 milijuna ostvarili su strani turisti, dok su 3,3 milijuna noćenja ostvarili domaći turisti.

Tako je u srpnju ove godine ostvareno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju. U usporedbi s rekordnim rezultatima iz predpandemijske 2019. godine, rezultati u ovogodišnjem srpnju su na razini 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u istom mjesecu 2019.

Najviše noćenja u Istarskoj županiji, Rovinj najbolja destinacija

Najviše turističkih noćenja, njih 6,7 milijuna, ostvareno je u Istarskoj županiji, a dvije županije su na drugom mjestu po broju noćenja, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, gdje je bilo 4,7 milijuna turističkih noćenja.

U Zadarskoj županiji ostvareno je 4,3 milijuna noćenja, u Šibensko-kninskoj 1,9 milijuna, dok ih je u Dubrovačko-neretvanskoj županija bilo 1,5 milijuna.

Rovinj je najbolja destinacija s 909.000 noćenja, a slijede Vir koji je zabilježio 856.000 i Poreč sa 734.000 noćenja.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, 4,4 milijuna, zatim slijede Slovenci sa 3,7 milijuna noćenja, Poljaci sa 2,4 milijuna, Česi sa 2 milijuna te Austrijanci sa 1,9 milijuna noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, navode iz ministarstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazuju da Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija, a da srpanjski rezultati daju razlog za optimizam.

"Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. U posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine", ističe Brnjac.

Hrvatska s nekih tržišta ostvaruje bolje rezultate nego u srpnju 2019.

Dodaje da u srpnju ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka, Hrvatska ostvaruje bolje rezultate nego li u srpnju 2019. godine.

"To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu", kazala je Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je da su dobri rezultati i trendovi turističkog prometa u srpnju posljedica vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora, ali i činjenice da je Hrvatska najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu.

"U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za kolovoz i rujan su također vrlo dobre", kaže te ističe da će daljnji rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Tagovi: hrvatski turizam, Veljko Ostojić, Rovinj, Dubrovnik, Istra, Kristjan Staničić, Boris Vujčić, Hrvatska udruga turizma
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE