GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HTZ: Pozitivni trendovi fizičkog turističkog prometa do kraja travnja i 1. svibnja

HTZ: Pozitivni trendovi fizičkog turističkog prometa do kraja travnja i 1. svibnja
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2022 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskom turizmu u travnju su se nastavili ovogodišnji pozitivni trendovi s 867,6 tisuća dolazaka turista i 2,8 milijuna noćenja, što je 260 i 231 posto više nego u lanjskom travnju, i što je pridonijelo da i prva četiri mjeseca završe sa 171 posto više turista i 150 posto više noćenja, doznaje se iz HTZ-a.

Ukupno je u prva četiri mjeseca u Hrvatskoj, po podacima HTZ-a iz sustava eVisitor i eCrew, boravilo 1,6 milijuna turista ili spomenutih 171 posto više nego u isto vrijeme 2021. godine, dok je porast od 150 posto ostvaren s nešto malo više od pet milijuna noćenja.

Kada se, pak, usporede ti rezultati s istim razdobljem 2019., ove je godine u travnju ostvareno 75 posto dolazaka turista i 85 posto noćenja iz te zadnje predpandemijske godine, dok je na razini prva četiri mjeseca dosegnuto 76 posto rezultata u dolascima i 89 posto u noćenjima iz 2019. godine.

U travnju su najviše noćenja, 472,2 tisuće, ostvarili turisti iz Njemačke, dok su drugi domaći turisti (iz Hrvatske) s gotovo 470 tisuća noćenja, a treći Slovenci sa 423,3 tisuće. Slijede ih u noćenjima Austrijanci i turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Među regijama/županijama, daleko najviše noćenja u travnju ili 959 tisuća ostvareno je u Istri, zatim na Kvarneru, 447 tisuća, i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 397 tisuća.

U prvih pet su još i Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Zagreb, u kojemu je ostvareno 171 tisuću noćenja ili više nego u svim ostalima na kontinentu (ukupno 156,2 tisuće).

Sličan poredak tržišta i najposjećenjih regija je i u prva četiri mjeseca ove godine, s razlikom da su najviše noćenja u tom razdoblju ostvarili domaći turisti, 1,3 milijuna, dok su Slovenci drugi sa 643,3 tisuće noćenja, a Nijemci treći sa 638,3 tisuće. U prvih pet su još i noćenja turista iz Austrije i BiH.

Istra je i u četiri mjeseca imala najviše noćenja, 1,5 milijuna, a zatim Kvarner 827,9 tisuća i Splitsko-dalmatisnka županija 675,4 tisuće noćenja.

Grad Zagreb je četvrti s 517,6 tisuća noćenja, što je opet dosta više od 460 tisuća noćenja ostvarenih u svim ostalim kontinentalnim županijama, a Zagreb slijedi Dubrovačka-neretvanska županija sa 434,5 tisuća noćenja.

Za 1. svibanj u zemlji oko 175 tisuća turista

Iz HTZ-a na upit iznose i da je na Praznika rada, 1. svibnja (nedjelja) u Hrvatskoj bilo oko 175 tisuća turista, što je znatno više od njih 48 tisuća koliko ih je bilo na taj dan prošle godine, ali i još nešto manje nego njih 197 tisuća koliko ih je bilo za 1. svibnja 2019. godine, pri čemu iz HTZ-a napominju da su uvjeti na tržištu tada bili drugačiji, bez covida i rata u Ukrajini, ali i drugi dani u tjednu, a ne nedjelja kao ove godine.

Od ukupnog broja turista za ovogodišnji 1. svibnja, većina su ili njih više od 150 tisuća bili stranci, kojih je pak daleko najviše došlo iz Slovenije, 72 tisuće, a zatim iz Njemačke, Austrije i Poljske. Domaći su turisti po brojnosti bili na drugom mjestu, iza Slovenaca i ispred Nijemaca.

Od smještaja turisti su najviše birali hotele, gdje ih je boravilo oko 73 tisuće, te kampove gdje ih je bilo oko 50 tisuća, dok ih se u privatnom smještaju smjestilo oko 26 tisuća.

Po županijama, najviše turista je i 1. svibnja bilo u Istri, a zatim na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a među destinacijama najposjećenije su bili Poreč, Rovinj, Dubrovnik, Umag i Medulin.

Tagovi: hrvatski turizam, Dubrovnik, Zagorje, Rovinj, Poreč, Istra, Zagreb, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
PRESUŠUJE
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
BERLIN - Vodostaj Rajne kod Kauba u Njemačkoj, što je referentna točka za procjenu plovnosti, pao je u petak ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za velik dio riječnog transporta.
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
OHRABRENJE
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
ANALIZA - Optimizam se vraća na američko tržište dionica, budući da su neki ulagači sve uvjereniji da bi gospodarstvo moglo izbjeći ozbiljan pad čak i dok se nosi s visokom inflacijom.
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
ZAGREB - Dionice Podravke i Valamar Riviere bile su najtrgovanije u petak na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u danu u kojemu su indeksi porasli, a promet pao.
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
VALUTE
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
MOSKVA - Rusija razmatra kupnju valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), budući da zbog sankcija ne može kupovati dolare ili eure, objavila je danas ruska središnja banka.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
SNAŽAN RAST
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE