GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Krediti privatnom sektoru niži jedan posto nego lani

HUB: Krediti privatnom sektoru niži jedan posto nego lani
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2015 / 13:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupni plasmani kreditnih institucija posljednjih su mjeseci u prosjeku bili niži za oko jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu su plasmani poduzećima pali za više od 3 posto, a stanovništvu za 0,2 posto, što je u neskladu s podacima o oporavku gospodarstva, objavili su u srijedu iz Hrvatske udruge banaka (HUB).
U posljednjem izdanju HUB-ove publikacije "HUB Pregledi", navodi se i da su u nominalnim iznosima ukupni plasmani banaka u srpnju ove godine bili približno 840 milijuna kuna niži u odnosu na kraj 2014. godine.

Pritom je međugodišnja stopa rasta plasmana državi u srpnju iznosila 7 posto, dok je istodobno stopa pada plasmana poduzećima ponovo bila veća od 3 posto, a plasmani stanovništvu su pali za 0,2 posto, prvi put od kraja 2014. godine. Iz HUB-a ocjenjuju da su "podaci o kretanju bankarskih kredita privatnom sektoru u očitom neskladu s podacima o oporavku gospodarstva".

"Tako je potvrđen početak oporavka bez kredita. Pojava je već viđena širom EU prethodnih godina. Kada se većina drugih zemalja članica počela oporavljati, ekonomski rast nije dosegnuo stope iz ranijih postrecesijskih epizoda, a oporavak kredita zaostajao je za oporavkom BDP-a", navodi Velimir Šonje u osvrtu na te HUB-ove podatke na www.banka.hr.

Podaci HUB-a govore i da je u drugom kvartalu 2015. došlo do blagog rasta stambenih kredita, za 2,2 posto, no i da taj rast "treba promatrati kroz prizmu jačanja tečaja švicarskog franka", jer ostale vrste kredita nisu zabilježile značajnije promjene.

Također, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju došlo i do blagog povećanja udjela stambenih kredita te smanjenja udjela kredita za kupnju automobila, dok je udio ostalih kategorija kredita ostao na približno istoj razini.

Iz HUB-a navode i kako je čak 11 europskih zemalja zabilježilo rast kredita poduzećima u srpnju 2015. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najviše u Luksemburgu, Nizozemskoj i Češkoj, dok je Hrvatska po godišnjoj stopi smanjenja kredita poduzećima bila četvrta u Europi, u društvu Italije i Rumunjske. Najveći pad kredita poduzećima pritom je zabilježen u Irskoj, Bugarskoj i Sloveniji zbog sanacije banaka, stoji u "HUB Pregledu"

Rast nominalnih kredita stanovništvu za 0,4 posto u srpnju 2015. u odnosu na isti mjesec prethodne godine Hrvatsku smješta pri dno skupine EU zemalja koje su zabilježile rast ove vrste kredita. Najbrži rast kredita stanovništvu u EU zabilježen je u UK i Belgiji, dok je najveći pad zabilježen u Irskoj i Mađarskoj, stoji u novoj HUB-ovoj publikaciji.

Tagovi: Hrvatska udruga basnaka, HUB, krediti privatnom sektoru niži jedan posto nego lani, krediti, plasmani banaka
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE