GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Najavljeno rješenje za kredite u "švicarcima" ugrožava gospodarstvo

HUP: Najavljeno rješenje za kredite u
PROTIV VLADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2015 / 13:23
Autor: ugrožava gospodarstvo
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca zabrinuta je zbog inzistiranja Vlade da probleme s otplatom kredita u švicarskim francima rješava jednostrano, bez dogovora, na način koji je upitno pravno održiv te koji dodatno ugrožava hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatska udruga poslodavaca u potpunosti podržava odluku da se socijalno ugroženim osobama mora i treba pomoći, međutim, donošenje zakonskih rješenja kojima se štite interesi nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana od kojih je samo dio njih zaista socijalno ugrožen, a na teret svih ostalih građana smatra nepromišljenim.  Svjesnim  guranjem banaka u gubitke i inzistiranjem da se trošak planirane konverzije u potpunosti prebaci na njih bez ikakve participacije i odgovornosti druge i treće strane, unosi se dodatna pravna nesigurnost u zemlju što doprinosi visokoj razini nepovjerenja potencijalnih ulagača.

Moguće negativne posljedice takve ishitrene odluke kao što su smanjenje proračunskih prihoda, kreditnih plasmana, i prema građanima i prema tvrtkama, povlačenje kapitala ili  gašenje radnih mjesta u konačnici će opet platiti građani. Kao i troškove koji mogu proizaći iz gubitka sudskih sporova koji bi mogli uslijediti ako se predložena rješenja bez izmjena zaista i donesu. Posebno plaši lakoća donošenja takve odluke uz nedostatak temeljite analize procjene učinka. Kako pozitivnih, tako i negativnih.

Hrvatska udruga poslodavaca zato apelira da se održivo rješenje za socijalno ugrožene dužnike u švicarskim francima, sukladno uputama europskih i međunarodnih institucija, donese dogovorno, na temelju stručnih i detaljnih analiza i na način koji neće ugrožavati ionako krhki i preslabi oporavak hrvatskoga gospodarstva.

Tagovi: HUP, Hrvatska udruga poslodavaca, krediti u francima, krediti u švicarcima
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE