GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće godine avio linija iz Beograda za Peking ili Šangaj

Iduće godine avio linija iz Beograda za Peking ili Šangaj
SRBIJA - KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 09:18
Autor: SEEbiz/eKapija

BEOGRAD - Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali uručio je juče ambasadorki NR Kine Čen Bo Nacrt Srednjoročnog plana saradnje do 2025. godine, sa ciljem unapređenja sveobuhvatne bilateralne saradnje između dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Predlog o izradi Srednjoročnog plana saradnje je nastao na inicijativu ministra finansija i ambasadorke NR Kine u novembru 2020. godine, a nacrt je sačinila Radna grupa za investicionu saradnju sa NR Kinom, koja je oformljena u martu 2021. godine.

Sagovornici su se saglasili da će Srednjoročni plan saradnje umnogome doprineti još čvršćoj saradnji između dve zemlje, i efikasnijem sprovođenju zajedničkih projekata. Kako su istakli, na taj način će postojeće prijateljstvo biti još više ojačano.

Srednjoročni plan se sastoji od 15 prioritetnih oblasti: turizam, digitalizacija, slobodne zone, privreda, drumska infrastruktura, železnička infrastruktura, energetika, javna bezbednost, kultura i informisanje, omladina i sport, zdravstvo, zaštita životne sredine, prosveta, nauka i tehnološki razvoj, rad, zapošljavanje, boračka , socijalna pitanja i inovacije.

Ministar finansija je rekao da je aktuelna saradnja najrazvijenija u domenu infrastrukture, kao i da je izgradnja infrastrukturnih projekata apsolutni prioritet. Kako je istakao, važno je da se građanima Srbije obezbedi bolji kvalitet života, čemu upravo ti projekti i doprinose, kao i većem privrednom rastu.

Pored konkretnih predloga srpske strane, koje su i do sada bile vezane za infrastrukturne projekte i izgradnju određenih deonica autoputeva, železnica, unapređenja rada termo i hidro elektrana, glavni akcenat predloga buduće saradnje je na digitalizaciji, unapređenja zaštite životne sredine kroz unapređenje komunalne infrastrukture, sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, unapređenja turističkih potencijala, razmene dobre prakse i ekspertize radi unapređenja pravnog okvira u raznim sferama od kulture, javnog zdravlja pa sve do javne bezbednosti.

Ministar finansija i ambasadorka NR Kine su razgovarali i o uvođenju direktne avio linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, o čemu su prethodno govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik NR Kine Si Đinping. Zaključeno je da za tako nešto postoji volja sa obe strane, te da je važno da se u narednom periodu dogovore i sve druge pojedinosti, kako bi u drugoj polovini naredne godine mogao da se poleti prvi avion direktno iz srpske prestonice ka nekom od pomenuta dva kineska grada.

Tagovi: Radna grupa za investicionu saradnju sa NR Kinom, Siniša Mali, Čen Bo, turizam, digitalizacija, slobodne zone, privreda, drumska infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, komunalna infrastruktura, avio saobraćaj
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE