GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna

Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 13:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.

 To je za 1,09 milijardu kuna ili 6 posto više nego na početku ove godine te za 3,66 milijardi kuna ili 23 posto više nego krajem ožujka prošle godine, kada je zabilježeno potonuće imovine investicijskih fondova uslijed koronakrize. Navedeni podaci ukazuju na to da se povjerenje i ulaganje u otvorene investicijske fondove, nakon prvotnog šoka koronakrize, ipak oporavlja potaknuto i povoljnim tržišnim kretanjima.

Najznačajniji ulagači u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom su tzv. mali ulagatelji čija je neto imovina u investicijskim fondovima krajem prošle godine iznosila 11,65 milijardi kuna, što je za 14,09 posto više u odnosu na ožujak 2020.

Osim malih ulagatelja, preostalih 6,57 milijardi kuna neto imovine investicijskih fondova krajem prošle godine odnosilo se na ulaganja: društva za osiguranje – 2,53 milijarde, kreditnih institucija – 1,02 milijardu kuna, mirovinske fondove – 749 milijuna kuna, investicijske fondove – 328 milijuna kuna, investicijska društva – 12 milijuna kuna te ostale ulagatelje – 1,92 milijarde kuna.

Osim oporavka neto imovine, nakon pada u prvom tromjesečju 2020. rastu i prinosi otvorenih investicijskih fondova, a posebno onih koji ulažu na dionička tržišta. U prvom tromjesečju ove godine dionički fondovi ostvarili su prinos od 5,67 posto, mješoviti 2,59 posto, ostali 1,4 posto. Obveznički otvoreni investicijski fondovi, kategorija fondova u koje ulaže najveći broj građana jer su za ulaganje najmanje rizični, u prvom tromjesečju ove godine ipak su blago skliznuli u negativno područje, s -0,59 posto prinosa. Očekivani oporavak gospodarstava diljem svijeta može donijeti prilike za isplativija ulaganja, no kao i svako ulaganje, tako i ono u investicijske fondove nosi određeni rizik, bez zakonske zajamčene sigurnosti povrata uloženog novca.

Tagovi: Imovina investicijskih fondova, investicijski fondovi, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE