GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Tri hrvatska predstavnika u Upravi spriječila zatvaranje Rafinerije Sisak

Ina: Tri hrvatska predstavnika u Upravi spriječila zatvaranje Rafinerije Sisak
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2016 / 09:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Tri hrvatska predstavnika u Upravi Ine jučer su spriječila zatvaranje Rafinerije Sisak. Na jučerašnjoj dramatičnoj sjednici Uprave tvrtke odbili su glasati o toj točki dnevnog reda, čime je srušen kvorum, a mađarski članovi Uprave nisu mogli sami izglasati ovu odluku.

Članovi Uprave su prije nekoliko dana dobili dnevni red sjednice. Jedna od točaka je bilo ulaganje u Rafineriju Rijeka, koncentracija prerade nafte u jednu rafineriju te uspostavljanje distributivnog i logističkog centra u Rafineriji Sisak, prenosi Jutarnji list.

Ovako koncipirana točka dnevnog reda alarmirala je hrvatske članove Uprave Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera, koji su tražili njezino skidanje s dnevnog reda, odnosno smatrali su kako je riječ o dvije točke, ali mađarska strana nije popuštala. O svemu je, kako saznajemo, obaviješten i nadležni ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Na jučerašnjoj sjednici Uprave ta je točka uvrštena na dnevni red zahvaljujući dvostrukom glasu predsjednika Uprave Zoltána Áldotta. No, kada je je došlo do glasanja o ovoj odluci, hrvatski su članovi odbili glasovati te je Áldott prekinuo sjednicu.
Mađarski članovi Uprave tražili su da Uprava odobri sredstva u 2016. i 2017. za modernizaciju Rafinerije Rijeka, ali uz uvjet da se zaustavi prerada nafte u Rafineriji Sisak.

Naime, mađarska strana smatra da treba istodobno donijeti odluku o Rijeci i suzbiti gomilanje gubitaka u Sisku. Prema nekim procjenama, riječ je o 200 milijuna kuna gubitka na godišnjoj razini.

Jučer se tako od Uprave tražilo da odobri financiranje troškova projektiranja postrojenja, ishođenja potrebnih građevinskih dozvola te uklanjanje postojećih postrojenja. No, kako saznajemo, hrvatska strana smatra kako MOL ovim prijedlogom zapravo ne garantira modernizaciju riječke rafinerije, a zauzvrat traži gašenje proizvodnje u Sisku. Hrvatski članovi jednostavno su smatrali kako je riječ o štetnoj odluci po kompaniju i o tome nisu željeli glasati.

Prema mišljenju nekih naših sugovornika, ovakav zahtjev MOL-a i u suprotnosti je s odlukom Arbitražnog suda u Parizu koji je u kolovozu 2014. godine naložio MOL-u da "u ostvarivanju svojih raznih prava, uključujući ona koja se odnose na njihove dionice u društvu Ina d.d., mora osigurati da u svakom trenutku postupa u najboljim poslovnim interesima društva Ina d.d.".

- Zaustavljanje prerade u Sisku i zatvaranje rafinerije suprotno je interesima kompanije, a i upitno je je li u skladu s međudioničarskim ugovorom - smatra jedan naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, MOL je jučer pokušao operacionalizirati svoje dugogodišnje planove oko zatvaranja Siska, što je prije godinu dana najavio predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi.

Cijeli je plan krenuo u realizaciju prije oko mjesec dana kada je Bengt Oldsberg, izvršni direktor Sektora rafinerije i marketing u Ini, svoje zaposlenike putem elektronske pošte obavijestio da je "počeo s planiranjem transporta sirove nafte iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka. Plan je da prijevoz dosegne puni kapacitet domaće sirove nafte.

Tagovi: Ina, Rafinerija Sisak, Zsolt Aldott, Rafinerija Rijeka, Niko Dalić, Ivan Krešić, Davor Mayer
PROČITAJ I OVO
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU - "Zagreb je grad u koji se lako doseliti kao nomad jer ima sve potrebne sadržaje, ljudi govore engleski i pristupačan je. Zagreb ima svoju kulturu i atmosferu, tako da se definitivno razlikuje od života u drugim nomadskim središtima poput Balija, na primjer."
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi znatnije pali, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za prvih devet mjeseci, pri čemu su svi sektorski idneksi oslabili izuzev transportnog.
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE