GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indeks cijena nekretnina na godišnjoj razini bez promjena

Indeks cijena nekretnina na godišnjoj razini bez promjena
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2015 / 14:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini nisu se jako mijenjale (-0,3%) dok su na godišnjoj razini ostale nepromijenjene, pookazuje indeks CentraNekretnina.
 
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, na Jadranu su u porastu, dok je situacija obrnuta u odnosu na godinu ranije.

Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u travnju 2015. niže su za 0,6% u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,3% u odnosu na travanj 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju iznosila je 1.579 eura/m2, što je svega 0,2% niže u odnosu na ožujak, a 1,6% više u odnosu na travanj 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je u gradskim četvrtima Trešnjevka-jug, Podsused te Stenjevec. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.024 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 1.924 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u travnju iznosi  1.101 eura/m2.  

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-1,7%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak cijene su niže za 0,3%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u travnju je iznosila 1.545 eura/m2 što je 1,3% više nego prethodnog mjeseca, a 1,7% manje u odnosu na travanj 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na ožujak niža je za 0,6%, dok je na godišnjoj razini niža za 0,8% i iznosi 1.994 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u travnju je iznosila 2.574 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.194 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u travnju iznosila 2.168 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.702 eura/m2 te Šibensko-kninskoj županiji s 1.780 eura/m2. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na ožujak niža je za 0,5% i iznosi 1.569 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 2,8%.

Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na ožujak viša za 0,9% i iznosi 2.182 eura/m2.  U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u travnju iznosila 1.472 eura/m2, što je 0,6% niže nego u ožujku, dok je u Zadru iznosila 1.967 eura/m2, odnosno 0,5% niže u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: CentarNekretnina, tržište nekretnina, cijene nekretnina, Zagreb, Dubrovnik, Zadar, Rijeka
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE