GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija razmatra uvoz jeftinije pšenice iz Rusije

Indija razmatra uvoz jeftinije pšenice iz Rusije
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija pregovara s Rusijom o uvozu jeftinije pšenice, potvrdila su Reutersu četiri izvora.

Uvoz bi Indiji omogućio učinkovitije intervencije na tržištu i snižavanje cijena pšenice, koje su u srpnju potaknule inflaciju na najvišu razinu zadnjih 15 mjeseci.

"Vlada istražuje mogućnost uvoza putem privatne trgovine i dogovora između vlada. Odluka će biti oprezno donesena", rekao je jedan od izvora za Reuters.

Indija godinama nije pšenicu uvozila kroz diplomatske sporazume. Zadnji puta je uvezla značajnu količinu 2017. godine, kada su privatni trgovci isporučili 5,3 milijuna metričkih tona.

Vladin plan uvoza ruske pšenice jedna je od mjera koje se razmatraju kako bi se snizile cijene ključnih roba poput goriva, žitarica i mahunarki, zajedno s programima za ublažavanje utjecaja inflacije na siromašno stanovništvo.

Izvori nisu željeli biti imenovani jer su pregovori privatni i do konačne bi odluke mogli proći tjedni. Prošlog je mjeseca Sanjeev Chopra, visoki službenik u saveznom ministarstvu za hranu, rekao je da nema prijedloga za uvoz pšenice iz Rusije.

Iako Indiji treba samo od tri do četiri milijuna metričkih tona pšenice da pokrije manjak, New Delhi bi mogao razmisliti o uvozu osam do devet milijuna tona iz Rusije kako bi imao daleko veći utjecaj na cijene.

Rusija je postala drugi po veličini indijski dobavljač roba, uglavnom zbog kupovine jeftinije nafte.

"Rusija je pokazala spremnost ponuditi popust u odnosu na prevladavajuće tržišne cijene. Nema ograničenja na izvoz prehrambenih proizvoda iz Rusije", rekao je jedan dužnosnik.

Indija iz Rusije uvozi suncokretovo ulje i plaća u američkim dolarima, pa planira koristiti isti pristup, dodao je dužnosnik.

"Indija može od Rusije lako osigurati popust od 25 do 40 dolara po toni. To bi osiguralo da cijena iskrcane pšenice ostane znatno ispod lokalnih", rekao je trgovac iz globalne trgovačke kuće sa sjedištem u Mumbaiju.

Veleprodajne cijene pšenice u Indiji porasle su tijekom zadnja dva mjeseca oko 10 posto, na najvišu razinu zadnjih sedam mjeseci, uslijed ograničenih zaliha.

Zalihe pšenice u državnim skladištima bile su 1. kolovoza na 28,3 milijuna tona, 20 posto ispod 10-godišnjeg prosjeka.

Indija je prošle godine zabranila izvoz pšenice zbog manje proizvodnje, a očekuje se da će i ovogodišnji urod biti najmanje 10 posto ispod vladine procjene

Tagovi: Indija, pšenica, Rusija, ruska pšenica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average je u četvrtak zaključio nešto niže nakon što je prvi put nakratko skočio iznad 40.000, potaknut okladama da će inflatorni pritisci popustiti i kamatne stope pasti.
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, blagi rast indeksa
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila blagi rast uz slabiji volumen promet.
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
BOGATSTVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
SHENZHEN - Shenzhen je zabilježio najbrži rast milijunaša u proteklom desetljeću, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvješću.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak nakon što su referentne vrijednosti na Wall Streetu preko noći zatvorene na rekordno visokim razinama zbog podataka o blagoj inflaciji, dok su ulagači procjenjivali podatke o japanskom BDP-u.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE