GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija zabranila izvoz riže, evo tko će biti najviše pogođen

Indija zabranila izvoz riže, evo tko će biti najviše pogođen
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2022 / 09:11
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranila je isporuke lomljene riže - potez koji će odjeknuti diljem Azije, kažu analitičari Nomure.

U pokušaju da kontrolira domaće cijene, vlada je zabranila izvoz lomljene riže i uvela porez od 20% na izvoz nekoliko vrsta riže počevši od 9. rujna.

Nomura je rekao da će utjecaj na Aziju biti neujednačen, a da će Filipini i Indonezija biti najosjetljiviji na zabranu, piše CNBC.

Indija čini približno 40% globalnih isporuka riže, izvozeći je u više od 150 zemalja.

Izvoz je dosegao 21,5 milijuna tona u 2021. To je više od ukupne isporuke sljedeća četiri najveća izvoznika žitarica — Tajlanda, Vijetnama, Pakistana i Sjedinjenih Država, izvijestio je Reuters.

Ali proizvodnja je smanjena za 5,6% na godišnjoj razini od 2. rujna u svjetlu ispodprosječne monsunske kiše, koja je utjecala na žetvu, rekao je Nomura.

Za Indiju su srpanj i kolovoz "najpresudniji" mjeseci za padaline, jer oni određuju koliko će se riže posijati, rekao je Sonal Varma, glavni ekonomist u tvrtki za financijske usluge. Ove godine su neujednačene monsunske kiše tijekom tih mjeseci smanjile proizvodnju, dodala je.

Velike indijske države koje proizvode rižu kao što su Zapadni Bengal, Bihar i Uttar Pradesh primaju 30% do 40% manje oborina, rekao je Varma. Iako se količina oborina povećala krajem kolovoza, “što se više kasni sa sjetvom [riže], to je veći rizik da će urod biti manji”.

Ranije ove godine, ta južnoazijska država obuzdala je izvoz pšenice i šećera kako bi kontrolirala rastuće lokalne cijene dok je rusko-ukrajinski rat izazivao nemir na globalnim tržištima hrane.

Indijska vlada nedavno je objavila da bi proizvodnja riže tijekom sezone jugozapadnog monsuna između lipnja i listopada mogla pasti za 10 do 12 milijuna tona, što implicira da bi prinosi usjeva mogli pasti za čak 7,7% na godišnjoj razini, rekao je Nomura.

“Utjecaj zabrane izvoza riže od strane Indije osjetile bi izravno zemlje koje uvoze iz Indije, ali i neizravno svi uvoznici riže, zbog njezinog utjecaja na globalne cijene riže”, navodi se u izvješću Nomura objavljenom nedavno.

Nalazi Nomure otkrili su da je cijena riže ostala visoka ove godine, s porastom cijena na maloprodajnim tržištima koji je u srpnju dosegnuo oko 9,3% na godišnjoj razini, u usporedbi sa 6,6% u 2022. Inflacija potrošačkih cijena (CPI) za rižu također je naglo porasla 3,6% na godišnjoj razini od srpnja, porast u odnosu na 0,5% u 2022.

Filipini, koji uvoze više od 20% svojih potreba za potrošnjom riže, zemlja su u Aziji u najvećem riziku od viših cijena, rekao je Nomura.

Kao najveći azijski neto uvoznik robe, riža i proizvodi od riže čine 25% udjela u CPI košarici hrane u zemlji, što je najveći udio u regiji, prema Statisti.

Inflacija u zemlji bila je 6,3% u kolovozu, pokazali su podaci filipinskog Zavoda za statistiku - iznad ciljnog raspona središnje banke od 2% do 4%. U svjetlu toga, indijska zabrana izvoza bila bi dodatni udarac toj državi jugoistočne Azije.

Tagovi: Indija, zabrana izvoza riže, izvoz riže, riža, lomljena riža
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE