GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indijska zabrana izvoza mogla bi dodatno podignuti cijene riže

Indijska zabrana izvoza mogla bi dodatno podignuti cijene riže
RIŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 07:08
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW DELHI - Indija je zabranila izvoz ne-basmati bijele riže s trenutnim stupanjem na snagu u četvrtak kasno, posljednji u pokušaju vlade da obuzda visoke cijene hrane.

Ministarstvo za zaštitu potrošača priopćilo je da će zabrana pomoći u osiguravanju "odgovarajuće dostupnosti" bijele riže koja nije basmati u Indiji, kao i "ublažiti rast cijena na domaćem tržištu".

Indija je vodeći svjetski izvoznik riže, s više od 40% globalne trgovine rižom, kao i drugi najveći proizvođač nakon Kine.

Analitičari su za CNBC rekli da bi ovotjedna zabrana mogla još više povećati ionako visoke cijene, pojačavajući učinke rujanske zabrane isporuka lomljene riže u zemlji.

“Globalne [zalihe] riže bi se drastično smanjile... budući da je zemlja drugi najveći svjetski proizvođač osnovne hrane”, rekla je Eve Barre, ekonomistica ASEAN-a u osiguravatelju trgovinskih kredita Coface.

Barre je rekao da će Bangladeš i Nepal biti najteže pogođeni zabranom, jer su obje zemlje glavna izvozna odredišta.

Uz smanjenje globalne ponude riže, panične reakcije i špekulacije na svjetskim tržištima riže pogoršale bi rast cijena.
Eve Barre
ASEAN EKONOMIST U COFACE-u
Zabrana bi također mogla pogoršati nesigurnost hrane u zemljama koje su uvelike ovisne o riži, predvidjela je analitička tvrtka za poljoprivredu Gro Intelligence u nedavnom izvješću objavljenom prije objave.

“Glavna odredišta za indijsku rižu su Bangladeš, Kina, Benin i Nepal. Druge afričke zemlje također uvoze velike količine indijske riže”, napisali su analitičari Gro Intelligencea.

Prema Ministarstvu za zaštitu potrošača, bijela riža koja nije basmati čini oko 25% indijskog izvoza riže.

Pogođeni uvoznici mogli bi se okrenuti alternativnim dobavljačima u regiji, poput Tajlanda i Vijetnama, rekla je viša ekonomistica banke DBS Radhika Rao.

“Osim smanjenja globalne ponude riže, reakcije panike i špekulacije na globalnim tržištima riže pogoršale bi porast cijena”, rekao je Barre iz Cofacea.

Cijene se već kreću na najvišim desetljećima, dijelom zbog smanjene zalihe kada je osnovna namirnica postala atraktivna alternativa dok su cijene drugih glavnih žitarica skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Cijene pšenice skočile su ovaj tjedan nakon što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o žitaricama. Sporazumom se nastojalo spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopuštajući Ukrajini da nastavi izvoziti.

"Inflacija riže već se ubrzala s prosječnih 6% na godišnjoj razini prošle godine na gotovo 12% u lipnju 2023.", rekao je Rao iz DBS-a.

Fjučersi sirove riže porasli su za 1% više na 15,8 dolara po težini (ctw) nakon objave Indije.

Južnoazijska nacija bori se s visokim cijenama povrća, voća i žitarica. Cijene rajčica u Indiji porasle su više od 300% posljednjih tjedana zbog loših vremenskih prilika. Anketa Reutersa predviđa da će inflacija u zemlji vjerojatno dosegnuti 4,58% na godišnjoj razini zbog skokovitog rasta cijena hrane.

Viši analitičar Rabobank Oscar Tjakra predvidio je da će globalne cijene riže dodatno rasti zbog udjela Indije na globalnom tržištu. Tjakra je predvidio da bi cijene čak mogle premašiti najviše razine u drugom tromjesečju kada je gruba riža dosegla razinu od 18 dolara po cwt.

Tagovi: tiža, indija, cijene riže, izvoz
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE