GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor

Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.

Uzlet broja zaraženih posljednjih mjeseci i problemi s cijepljenjem stoga su teško pogodili brodarski sektor.

Luke širom svijeta sada zatvaraju vrata indijskim posadama i brodovima. Tvrtke inzistiraju na cijepljenim radnicima i pomorcima, donoseći loše vijesti za ionako rastegnuti pomorski sektor.

To je situacija koja je poznata tisućama pomoraca širom Indije koji ne mogu izaći iz zemlje. S druge strane, brodarske vlasti također su savjetovale indijskoj posadi koja se trenutno nalazi na moru da "odustanu od odjave s broda" dok se situacija ne popravi.

"Glavno je pitanje da su pomorci određeni kao osnovni radnici, kako na nacionalnoj razini, tako i u nekoliko drugih zemalja, što znači da bi im vlada trebala dati cjepiva kao prioritet", rekao je Abdulgani Serang, glavni tajnik Nacionalne unije pomoraca u Indiji.

"Ali to se ne događa u Indiji."

Rekao je da su pomorske vlasti postavile namjenske ustanove za cijepljenje pomoraca u lučkim bolnicama u gradovima poput Mumbaija, Kolkate i Kochija.

"Ali glavni je problem što cjepiva jednostavno nisu dostupna", rekao je Serang.

Procjenjuje se da je 240.000 pomoraca u Indiji uglavnom između 18 i 45 godina, dobne skupine koja je od 1. svibnja trebala primiti cjepiva indijske proizvodnje Covishield i Covaxin. No, nestašica zaliha prisilila je vlasti u mnogim državama da odgode cijepljenje .

"Necijepljeni indijski pomorci sada su u nepovoljnijem položaju u odnosu na ljude drugih nacionalnosti koji bi mogli popuniti svoja radna mjesta, na primjer Indonežani ili Kinezi koji su primili prioritetna cijepljenja u svojim zemljama", rekao je Serang.

“Ne postoji opća zabrana za indijske posade. Ali vlasnici brodova brinu se hoće li ih uzeti."

Već su luke poput one u Singapuru i Fujairahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabranile brodovima promjenu članova posade koji su nedavno putovali iz Indije. Prema izvješćima, kineska luka Zhoushan zabranila je ulazak brodovima ili posadama koji su posjetili Indiju ili Bangladeš, a koji su se također borili s valovima COVID-a u posljednja tri mjeseca.

„Toliko je nestabilnosti i neizvjesnosti. Pravila se stalno mijenjaju ”, rekao je Rajesh Unni, osnivač i izvršni direktor singapurske Synergy Group, tvrtke za upravljanje brodovima. "Većina vlasnika brodova s kojima razgovaramo kažu da je prevelik rizik promijeniti promjenu posade slanjem ljudi iz Indije."

Njegova je tvrtka privremeno zamrznula sve promjene posade iz Indije. Unni je rekao da su pomorci koji dolaze iz Indije bili pozitivni na COVID unatoč karanteni i negativni prije ukrcaja. Strahuje se i od prenosivije varijante, B.1.617, za koju se navodi da stoji iza ubrzanja indijskog eksplozivnog izbijanja.

Sa sve većim brojem morskih luka i zračnih luka koje zatvaraju vrata pomorcima iz i iz Indije, brodske tvrtke kažu da to dovodi do uskih grla u promjeni posade. Nekoliko tvrtki privremeno angažira pomorce iz drugih država kako bi zamijenili Indijce koji se planiraju ukrcati na brodove.

Carl Schou, izvršni direktor Wilhelmsena, dobavljača posade u norveškom vlasništvu, rekao je da ta skupina 15% od svojih približno 10 000 radnika dolazi iz Indije, uglavnom časnika. Tvrtka je zaustavila promjene posade u Indiji od 24. travnja do barem kraja svibnja i traži druge nacionalnosti kako bi ispunila praznine.

“Ali to nije tako lako kako zvuči. Određeni segmenti poput tankera za plin i naftu imaju vrlo specifične zahtjeve u pogledu kompetentnosti i razine iskustva ", rekao je Schou. “Većina našeg dobro kvalificiranog stanovništva dolazi iz Indije. Dakle, odjednom smo izgubili najvažniji izvor časnika. Ući u našu širu mrežu i pronaći pravu posadu koja odgovara točnim kriterijima je popriličan problem. "

Unatoč poremećajima koje je izazvala hitna zdravstvena situacija u Indiji, malo tko misli da će to imati neposredan utjecaj na kretanje trgovačkih brodova koji prevoze oko 90% globalne trgovine.

“Plovila se ne zaustavljaju zbog problema s promjenom posade. Nekoliko brodova moglo bi se odgoditi, ali to neće imati utjecaja na mrežu ili opskrbni lanac ”, Adhish Alawani, glasnogovornik Maerska, najveće svjetske tvrtke za prijevoz kontejnera, koja ima bazen od 4.000 pomoraca iz Indije.

"Zabrinjava to što je ovo više ljudska kriza u kojoj bismo još jednom mogli vidjeti kako pomorci ostaju na brodu mnogo dulje nego što im je predviđen ugovor jer ne mogu doći na obalu i odletjeti kući", rekao je.

Prošle godine, zbog zatvaranja granica i ograničenja putovanja proizašlih iz pandemije, procjenjuje se da je 400 000 pomoraca na neodređeno vrijeme zapelo na brodovima, što je dovelo do problema s umorom i mentalnim zdravljem i sigurnošću.

Rukovoditelji brodova kažu kako je jedini izlaz iz situacije da pomorci dobiju prioritet u globalnom uvođenju cijepljenja.

"Širom svijeta postoji oko 1,6 milijuna pomoraca i to je možda jedan dan proizvodnje za jednog od ovih proizvođača cjepiva", rekao je Schou. "Samo jedan dan i pokrili ste sve pomorce koji su toliko važni za globalnu trgovinu i za održavanje svijeta."

Tagovi: Indija, koronavirus u Indiji, brodari, brodarski sektor
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE