GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - ECB je tempo kupovine obveznica putem programa PEPP ostavio nepromijenjenim i oštro je povisio prognozu gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu.

Još u ožujku, ECB je očekivao rast BDP-a od 4%, odnosno 4,1%, za 2021. i 2022. godinu; sada povisuje prognoze na 4,6, odnosno 4,7 posto.

Promjene u prognozi inflacije znatno su manje. Europski središnji bankari ostavili su srednjoročnu prognozu inflacije gotovo nepromijenjenom i malo povisili osnovnu prognozu inflacije za 2023. Obje su prognoze sada 1,4 posto i još uvijek znatno ispod cilja banke od 2%, što znači da barem jednom u eurozoni čeka nas nastavak poticajne monetarne politike na duže razdoblje i nakon 2023. godine.

U Sjedinjenim Državama inflacija je tri puta zaredom premašila tržišna očekivanja, u svibnju je porasla za 5%, a u svibnju za 0,6%, najviše u desetljeću. To također ne čudi, jer Europsko monetarno tijelo inzistira na snažnoj poticajnoj politici i očekuje znatno veće kupnje obveznica kasnije ove godine nego početkom godine. Ovo je tržišna intervencija razumljiva visokoj razini američke i nižim razinama europske inflacije kako bi se izbjegla još veća deprecijacija dolara u odnosu na euro. Daljnji skok osnovne inflacije (isključujući cijene nafte i hrane) u SAD-u na 28-godišnju razinu od 3,8 posto posljedica je kategorija koje su najviše (izravno) stekle uklanjanjem ograničenja pandemije. Uključuju kategoriju rabljenih vozila, gdje su cijene povećane za 7,3 posto u usporedbi s mjesecom, najam automobila (12,1%), avionske karte (7,0%) i, u manjoj mjeri, cijene hotelskih soba (0,4%) .

Fed, koji još uvijek službeno prenosi uvjerenje da je riječ o privremenoj ili prolaznoj inflaciji, kaže da neće početi dizati kamate sve dok u SAD-u ne postignu punu zaposlenost. Čini se da se sudionici na tržištu obveznica također slažu. Nakon jučerašnjeg čitanja inflacije od 5% u SAD-u, porasle su i globalne cijene dionica i američke državne obveznice, što odražava očekivanje tržišta obveznica da će prinosi obveznica u budućnosti još više opadati. To bi se, međutim, moglo dogoditi ako Fed nastavi s poticajnom monetarnom politikom.

Dakle, s inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica. Pritom moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od bankovnih depozita, ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom djelotvornog financijskog plana za svakog pojedinca. U pravilu, uz profesionalnu brigu i pomoć brokerskih kuća.

Tagovi: inflacija, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest tjedana
UZLET
Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest tjedana
NEW YORK - Kraj srpnja donio je noivi uzlet bitcoina na tržištu kriptovaluta.
Pelješac nadmašio rekordnu 2019.
REKORDI
Pelješac nadmašio rekordnu 2019.
PELJEŠAC -Polako se budi turizam i na krajnjem jugu. Dok je Dubrovnik na otprilike 50 posto rezultata iz 2019., Orebić i okolica gotovo su premašili i ostvareno u toj rekordnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE