GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - ECB je tempo kupovine obveznica putem programa PEPP ostavio nepromijenjenim i oštro je povisio prognozu gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu.

Još u ožujku, ECB je očekivao rast BDP-a od 4%, odnosno 4,1%, za 2021. i 2022. godinu; sada povisuje prognoze na 4,6, odnosno 4,7 posto.

Promjene u prognozi inflacije znatno su manje. Europski središnji bankari ostavili su srednjoročnu prognozu inflacije gotovo nepromijenjenom i malo povisili osnovnu prognozu inflacije za 2023. Obje su prognoze sada 1,4 posto i još uvijek znatno ispod cilja banke od 2%, što znači da barem jednom u eurozoni čeka nas nastavak poticajne monetarne politike na duže razdoblje i nakon 2023. godine.

U Sjedinjenim Državama inflacija je tri puta zaredom premašila tržišna očekivanja, u svibnju je porasla za 5%, a u svibnju za 0,6%, najviše u desetljeću. To također ne čudi, jer Europsko monetarno tijelo inzistira na snažnoj poticajnoj politici i očekuje znatno veće kupnje obveznica kasnije ove godine nego početkom godine. Ovo je tržišna intervencija razumljiva visokoj razini američke i nižim razinama europske inflacije kako bi se izbjegla još veća deprecijacija dolara u odnosu na euro. Daljnji skok osnovne inflacije (isključujući cijene nafte i hrane) u SAD-u na 28-godišnju razinu od 3,8 posto posljedica je kategorija koje su najviše (izravno) stekle uklanjanjem ograničenja pandemije. Uključuju kategoriju rabljenih vozila, gdje su cijene povećane za 7,3 posto u usporedbi s mjesecom, najam automobila (12,1%), avionske karte (7,0%) i, u manjoj mjeri, cijene hotelskih soba (0,4%) .

Fed, koji još uvijek službeno prenosi uvjerenje da je riječ o privremenoj ili prolaznoj inflaciji, kaže da neće početi dizati kamate sve dok u SAD-u ne postignu punu zaposlenost. Čini se da se sudionici na tržištu obveznica također slažu. Nakon jučerašnjeg čitanja inflacije od 5% u SAD-u, porasle su i globalne cijene dionica i američke državne obveznice, što odražava očekivanje tržišta obveznica da će prinosi obveznica u budućnosti još više opadati. To bi se, međutim, moglo dogoditi ako Fed nastavi s poticajnom monetarnom politikom.

Dakle, s inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica. Pritom moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od bankovnih depozita, ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom djelotvornog financijskog plana za svakog pojedinca. U pravilu, uz profesionalnu brigu i pomoć brokerskih kuća.

Tagovi: inflacija, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE