GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Informacija iz Basela katapultirala bitcoin

Informacija iz Basela katapultirala bitcoin
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 14:53
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin je u četvrtak skočio više od 13 posto, na na razinu iznad 38.000 dolara nakon što je prijedlog Bazelskog odbora bankama dao zeleno svjetlo da drže vodeću kriptovalutu i drugu digitalnu imovinu.

Najpopularnija kriptovaluta dosegla je najviših 38.461 američkih dolara tijekom ranog poslijepodneva, pojačavajući rast koji je započeo još jučer.

Bazelski odbor za nadzor banaka, koji postavlja međunarodne bankarske standarde, preporučio je strože kapitalne zahtjeve za držanje bitcoina od dionica i obveznica.

Odbor je predložio ponder rizika od 1.250% za bitcoin, ether i sve ostale kriptovalute, isključujući stabilne kovanice koje u potpunosti imaju rezerve. To znači da bi banka trebala držati kapital ekvivalentan nominalnoj vrijednosti izloženosti bitcoinima.

"Izloženost od 100 USD dovela bi do ponderirane aktive od 1250 USD, koja kada se pomnoži sa minimalnim kapitalnim zahtjevom od 8% rezultira minimalnim kapitalnim zahtjevom od 100 USD (tj. ista vrijednost izvorne izloženosti, jer je 12,5 recipročna 0,08 ), "stoji u prijedlogu.

Iako je Basel bitcoin kategorizirao kao imovinu s visokim rizikom, tržišna reakcija bitcoina sugerira da su investitori vjerojatno očekivali još gore

Prije informacije iz Basela, bitcoin je već bio u solidnom plusu zahvaljujući odluci El Salvadora koji je postao prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u srijedu usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute. Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima. Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, Baselski odbor, El Salvador, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE