GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intelektualci: Dubrovnik ne gubi identitet, ali gubi mjeru

Intelektualci: Dubrovnik ne gubi identitet, ali gubi mjeru
IDENTITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2013 / 09:31
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
DUBROVNIK - Je li Dubrovnik izgubio identitet grada mjere i sklada, pitanje je koje je izraslo u prvorazrednu temu kako se gradnja apartmanskog naselja s golfskim igralištem na Srđu bliži ostvarenju. Pobuna protiv uništavanja kulturne baštine i podilaženja različitim investitorima radi tobožnjeg napretka počela je 2007. velikim javnim prosvjedom na Pilama.

Građani su se digli na noge zbog nebrige vlasti za povijesno naslijeđe. Uslijedila je borba za očuvanje platoa Srđa od prekomjerne gradnje, koja se planirala provesti pod projektom sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem. Mnoge je zaintrigiralo preseljenje dubrovačkog umjetnika, aktivista i jednog od pokretača Građanske inicijative “Srđ je naš” Slavena Tolja u Rijeku, radi preuzimanja funkcije ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

U jednom u nizu razgovora koji su objavljeni nakon njegova odlaska Tolj kaže da su lokalni stanovnici potpuno marginalizirani i “predstavljaju smetnju grabežljivcima privučenima ljepotom Dubrovnika“. Događanja na dubrovačkoj političkoj sceni tumači kao pokušaj “ubijanja duha grada, da bi lešinari nesmetano mogli podijeliti svoj plijen“. Prema njegovu mišljenju, Dubrovnik nije izgubio identitet, ali je izgubio mjeru, piše Slobodna Dalmacija.

Povjesničarka Vesna Miović, viša znanstvena suradnica Zavoda za povijesne znanosti pri HAZU-u u Dubrovniku, kaže da se samim tim što pripadamo zapadnoj civilizaciji, u kojoj prevladavaju materijalizam i kratkoročno promatranje stvari, logično susrećemo s marginalizacijom vrijednosti, tj. povijesti, tradicije i svega što čini identitet. Tomu svakako treba pružati otpor, kao što se to djelomično neuspješno činilo u slučaju rušenja objekata na dubrovačkim Pilama, kad je sa zemljom sravnjena zgrada iz 17. stoljeća, nekadašnje nahodište.

– Iako je zgrada srušena, građani su senzibilizirani i potaknuti pružiti otpor svakom pokušaju parazitiranja na baštini i pretvaranja Dubrovnika u običan bankomat. Činjenica je da je nekom trgovcu i mešetaru Grad samo bankomat i ništa drugo. Ako se ne budemo bunili, nemamo se pravo ni žaliti – kaže Vesna Miović.

– Pitanje golfa jako me zbunjuje. Ne treba ni govoriti o golfu, jer to je samo popratni sadržaj na ogromnoj površini namijenjenoj gradnji apartmana. Možda je bogohulno reći, ali uistinu ne znam je li to dobro ili nije!

Odgovor ne možemo znati, jer nam svi lažu, a Dubrovčani se prikazuju kao konzervativci koji ne žele promjene. To nije točno! I u promjenama treba naći mjeru. Ako je itko to znao, onda su naši preci znali naći mjeru – podsjeća Miović.

Dubrovnik nije izgubio identitet ni mjeru, kategorički kaže Marin Gozze, jedan od vodećih hrvatskih scenografa.

– Ispravno je reći da Dubrovnik mijenja identitet. Promjene su uvijek bolne i dekadentne. Točno je da prolazimo kroz fazu dekadencije u kojoj se moramo lokalno batrljati koliko možemo u našem kratkom životnom vijeku. Grad je uvijek prolazio kroz krize kao što je današnja, osobito nakon ratova, potresa i mijena strukture stanovništva. To je problem koji nije konačan, nego se iznova ponavlja.

Hrvati, Slaveni došli su u Dubrovnik kao barbari i istrijebili romansko stanovništvo, koje je sigurno bilo na višoj civilizacijskoj razini. Vojnović je rekao: “Dugo smo i vladali, vrijeme je da umremo.” Došli su neki novi ljudi, mislili smo da je to katastrofa. Izum fotografije držao se krajem slikarstva. Svaka se promjena doživljava kao smak svijeta, što nije točno. Dubrovnik je izgubio identitet koji je imao prije 50 ili 100 godina, ali dobiva novi identitet – kaže Gozze.

Mateo Milković, koji je od osnutka Sveučilišta u Dubrovniku do prošle godine bio rektor te institucije, misli da je Dubrovnik izgubio one značajke koje čine njegov identitet te da se ime Grada često nepotrebno eksploatira.

– Ne trebamo biti zabrinuti, ali trebamo biti oprezni. Jako je bitno biti mudar, kao što su to bili stari Dubrovčani. Nekada je to bilo kupovanje slobode. Danas bismo trebali biti mudri i poticati vlastite projekte na kojima treba inzistirati, a ne uklapati se u nešto što po prirodi stvari nije za Dubrovnik.

Nužno je njegovati visoko obrazovanje i znanost, kao alternativu turizmu i dopunu kulturi i baštini – napominje Milković. Ivana Medo-Bogdanović iz Dubrovačkih ljetnih igara slaže se da Grad gubi mjeru, ali i s tim da po tome nismo ništa posebni.

– Radi se o svjetskom pokretu, a na nama je koji živimo u gradu, a pogotovo koji se bavimo kulturom, da nastojimo da se to ne dogodi – kaže te najavljuje da će i Igre ove godine, kroz dramski program, propitivati upravo te probleme s projektima Boba Jelčića i Borisa Bakala. Kako je poznato, Jelčićev lanjski projekt “Ustajte, djeco“ nije se našao na programu Igara, što je redatelj protumačio kao političku cenzuru.

Tagovi: Dubrovnik, Vesna Miović, Mateo Milković, Mateo Gozze, Slaven Tolj, Srđ je naš, golf na Srđu
PROČITAJ I OVO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Katastrofalan promet i blagi pad indeksa obilježili su tzjedan na Zagrebačkoj burzi.
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE