GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

InterCapital Asset Management pokreće prve ETF fondove u Hrvatskoj vezane uz CROBEX10tr i SBITOP indekse

InterCapital Asset Management pokreće prve ETF fondove u Hrvatskoj vezane uz CROBEX10tr i SBITOP indekse
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 09:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - InterCapital Asset Management, dio InterCapital Grupe i vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, s preko 15 godina nagrađivanog rada i oko tri milijarde kuna imovine pod upravljanjem, pokreće listanje prvih ETF-ova (Exchange Traded Fondova) na Zagrebačkoj burzi.

U utorak, 17. studenog, na Zagrebačkoj burzi bit će listana dva (2) ETF-a - jedan vezan uz CROBEX 10tr (indeks 10 najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi uz SBITOP (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze). Oba indeksa predstavljaju najbolje od hrvatske i slovenske ekonomije pa tako ulaganje u ETF građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Pokretanje ETF-ova na burzi dolazi u trenutku kad su kamatne stope na povijesno niskim razinama te predstavlja iznimno atraktivan način ulaganja u najbolje kompanije regije koje svojim poslovanjem djeluju i kao lokomotiva razvoja cjelokupnog gospodarstva. Primjerice, dionice iz CROBEX10 indeksa su u proteklih 10 godina isplaćivale dividende u visini od 4 % ulaganja prosječno godišnje, dok je taj dividendni prinos za slovenske dionice u istom razdoblju iznosio čak 5 % godišnje. U ovoj godini, koja je obilježena pandemijom, dividendni prinos CROBEX10tr indeksa iznosi 1,5 %, a SBITOP indeksa 4,2 %.

Razvojem ovih proizvoda, InterCapital Asset Management pridružio se vodećim asset managerima u svijetu gdje je imovina pod upravljanjem ETF-ova najbrže rastući dio industrije upravljanje imovinom. Prema podacima i procjenama industrijskih udruga, očekuje se kako će upravo imovina pod upravljanjem ETF-ova u narednih pet godina premašiti imovinu pod upravljanjem aktivno upravljanih (tradicionalnih) fondova.

InterCapital ovime otvara novu stranicu poslovanja, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja domaćeg tržišta kapitala i otvaranja dodatnih mogućnosti, pogotovo za manje investitore, koji će cijeniti ovako troškovno efikasan financijski instrument. Primjerice, po prvi put će domaći ulagači moći kroz ETF kupovati najbolje slovenske dionice u hrvatskim kunama, bez potrebe da angažiraju skrbnika, mijenjaju kune za eure i plaćaju porez na dividendu po odbitku u Sloveniji.

„Ponosni smo, što smo prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je dobilo odobrenje pokrenuti ETF-ove vezane uz vodeće regionalne dioničke indekse. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima. Zahvaljujem se timovima Zagrebačke burze, SKDD-a, HANFA-e i InterCapital Asset Managementa koji su proteklih godinu dana uložili velik trud kako bi ETF-ovi zaživjeli na Zagrebačkoj burzi“, izjavio je Hrvoje Čirjak, član Uprave, te dodao

„Naša namjera je naredne godine uvrstiti ista dva fonda i na Ljubljanskoj burzi čime ćemo omogućiti jednostavnost ulaganja u hrvatske dionice slovenskim investitorima. Time ćemo doprinijeti povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja“.

Tagovi: InterCapital Asset Management, dividenda, dividendni prinos, ETF fondovi, InterCapital, Zagrebačka burza, Ljubljanska borza, Hrvoje Čirjak, CROBEX10tr, SBITOP
PROČITAJ I OVO
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
U PLUSU
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE