GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intitucionalni investitori dižu ruke od kriptovaluta

Intitucionalni investitori dižu ruke od kriptovaluta
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 22:16
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Institucionalni ulagači bili su ljuti na kriptovalute čak i prije ovog tjedna. Iznenadni pad FTX-a Sama Bankman-Frieda možda je trajno oštetio njihove izglede da budu uključeni u mainstream portfelje.

Iako je ostalo mnogo tvrdokornih u industriji, mnogi profesionalni upravitelji novcem kažu da je argument za kripto kao diverzifikatora portfelja ili digitalno zlato u ovom trenutku nikakv. Gubici su preveliki, a struktura tržišta prerizična, kažu.

"Ono što je postalo jasno jest da neće pronaći dom u institucionalnoj alokaciji imovine", rekao je Bloombergu Hani Redha, portfelj menadžer u Pinebridge Investmentsu u Londonu.

"Bilo je razdoblje kada se to razmatralo kao potencijalna klasa imovine koju bi svaki ulagač trebao imati u svojoj strateškoj alokaciji imovine, no to je u potpunosti isključeno."

Implozije i skandali u proteklih nekoliko mjeseci uništili su ključne argumente kripto pojačivača i gotovo izbrisali pojam Bitcoina kao sigurnog utočišta u turbulentnim vremenima. Ali nijedan od tih događaja -- od kolapsa TerraUSD do bankrota Celsiusa -- nije bio tako prijeloman kao otkriće da je čak i FTX, donedavno smatran jednim od najistaknutijih imena na kriptosceni, bio toksičan.

Kolaps FTX-a "pokreće pitanja o održivosti kripto ekosustava", rekao je Salman Ahmed, glavni investicijski strateg u Fidelity Internationalu, koji iz Londona nadzire 646 milijardi dolara.

Njegova je tvrtka u veljači lansirala proizvod kojim se trguje na burzi Bitcoina, namijenjen profesionalnim europskim ulagačima. Izgubio je oko 55% od početka godine.

Prije samo godinu dana kriptomanija je bila na vrhuncu i bitcoin je bio premašio 67.000 dolara. U siječnju je Bridgewater procijenio da 5% Bitcoina drže investitori na institucionalnoj razini.

Optimistična predviđanja tada su dominirala. Nikolaos Panigirtzoglou, strateg JPMorgan Chase & Co. napisao je da bi Bitcoin teoretski mogao dugoročno dosegnuti 146.000 dolara istiskivanjem zlata. Istraživanje PWC-a iz travnja pokazalo je da 42% kripto hedge fondova predviđa da će se bitcoinom trgovati između 75.000 i 100.000 USD do kraja 2022. godine.

Sada su stavovi među investitorima suzdržaniji. Panigirtzoglou je u izvješću ovog tjedna rekao da bi bitcoin mogao ponovno dosegnuti najniže ljetne vrijednosti od 13.000 dolara. Bitcoinom se u petak trgovalo ispod 17.000 dolara.

“Argument o ulaganju u kriptovalute kao diverzifikaciji umro je prije nekog vremena”, rekao je u intervjuu.

Bitcoin se i ranije rušio pa ponovo oporavljao. Neki vjernici vide kako se oholost na tržištu ispire, što će na kraju staviti industriju na put zrelosti. Problemi FTX-a zapravo bi mogli koristiti etabliranim tvrtkama s iskustvom u upravljanju rizicima, poput Nasdaq Stock Market i CBOE Global Markets Inc., napisao je Mike Cyprys, analitičar u Morgan Stanleyju.

Međutim, za Marka Dowdinga, glavnog direktora za investicije u BlueBay Asset Managementu, nema šanse da bi bitcoin mogao postati verzija digitalnog zlata. Samo je pitanje vremena kada će se još više ulagača osloboditi i cijene kriptovaluta ponovno pasti, rekao je.

"Trebalo je biti jasno da je industrija koja ništa nije proizvodila, trošila novac i nudila primamljive povrate, bila predodređena na propast", rekao je.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, burza FTX, Nikolaos Panigirtzoglou, JPMorgan, zlato, Sam Bankman-Fried
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE