GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intitucionalni investitori dižu ruke od kriptovaluta

Intitucionalni investitori dižu ruke od kriptovaluta
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 22:16
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Institucionalni ulagači bili su ljuti na kriptovalute čak i prije ovog tjedna. Iznenadni pad FTX-a Sama Bankman-Frieda možda je trajno oštetio njihove izglede da budu uključeni u mainstream portfelje.

Iako je ostalo mnogo tvrdokornih u industriji, mnogi profesionalni upravitelji novcem kažu da je argument za kripto kao diverzifikatora portfelja ili digitalno zlato u ovom trenutku nikakv. Gubici su preveliki, a struktura tržišta prerizična, kažu.

"Ono što je postalo jasno jest da neće pronaći dom u institucionalnoj alokaciji imovine", rekao je Bloombergu Hani Redha, portfelj menadžer u Pinebridge Investmentsu u Londonu.

"Bilo je razdoblje kada se to razmatralo kao potencijalna klasa imovine koju bi svaki ulagač trebao imati u svojoj strateškoj alokaciji imovine, no to je u potpunosti isključeno."

Implozije i skandali u proteklih nekoliko mjeseci uništili su ključne argumente kripto pojačivača i gotovo izbrisali pojam Bitcoina kao sigurnog utočišta u turbulentnim vremenima. Ali nijedan od tih događaja -- od kolapsa TerraUSD do bankrota Celsiusa -- nije bio tako prijeloman kao otkriće da je čak i FTX, donedavno smatran jednim od najistaknutijih imena na kriptosceni, bio toksičan.

Kolaps FTX-a "pokreće pitanja o održivosti kripto ekosustava", rekao je Salman Ahmed, glavni investicijski strateg u Fidelity Internationalu, koji iz Londona nadzire 646 milijardi dolara.

Njegova je tvrtka u veljači lansirala proizvod kojim se trguje na burzi Bitcoina, namijenjen profesionalnim europskim ulagačima. Izgubio je oko 55% od početka godine.

Prije samo godinu dana kriptomanija je bila na vrhuncu i bitcoin je bio premašio 67.000 dolara. U siječnju je Bridgewater procijenio da 5% Bitcoina drže investitori na institucionalnoj razini.

Optimistična predviđanja tada su dominirala. Nikolaos Panigirtzoglou, strateg JPMorgan Chase & Co. napisao je da bi Bitcoin teoretski mogao dugoročno dosegnuti 146.000 dolara istiskivanjem zlata. Istraživanje PWC-a iz travnja pokazalo je da 42% kripto hedge fondova predviđa da će se bitcoinom trgovati između 75.000 i 100.000 USD do kraja 2022. godine.

Sada su stavovi među investitorima suzdržaniji. Panigirtzoglou je u izvješću ovog tjedna rekao da bi bitcoin mogao ponovno dosegnuti najniže ljetne vrijednosti od 13.000 dolara. Bitcoinom se u petak trgovalo ispod 17.000 dolara.

“Argument o ulaganju u kriptovalute kao diverzifikaciji umro je prije nekog vremena”, rekao je u intervjuu.

Bitcoin se i ranije rušio pa ponovo oporavljao. Neki vjernici vide kako se oholost na tržištu ispire, što će na kraju staviti industriju na put zrelosti. Problemi FTX-a zapravo bi mogli koristiti etabliranim tvrtkama s iskustvom u upravljanju rizicima, poput Nasdaq Stock Market i CBOE Global Markets Inc., napisao je Mike Cyprys, analitičar u Morgan Stanleyju.

Međutim, za Marka Dowdinga, glavnog direktora za investicije u BlueBay Asset Managementu, nema šanse da bi bitcoin mogao postati verzija digitalnog zlata. Samo je pitanje vremena kada će se još više ulagača osloboditi i cijene kriptovaluta ponovno pasti, rekao je.

"Trebalo je biti jasno da je industrija koja ništa nije proizvodila, trošila novac i nudila primamljive povrate, bila predodređena na propast", rekao je.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, burza FTX, Nikolaos Panigirtzoglou, JPMorgan, zlato, Sam Bankman-Fried
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE