GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori povukli iz tethera čak 7,6 milijardi dolara

Investitori povukli iz tethera čak 7,6 milijardi dolara
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 08:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Digitalni ulagači povukli su ušteđevinu iz "stablecoin" tethera vrijednu 7,6 milijardi dolara (6,2 milijarde funti) otkako je kriza kriptovaluta počela prošlog tjedna, što sugerira da je tvrtka isplatila gotovo dvostruko veći iznos od svoje ukupne količine čuvanog novca.

Stablecoini bi trebali imati fiksnu vrijednost usklađenu s imovinom u stvarnom svijetu, u većini slučajeva 1 dolar po tokenu. Međutim, vjera u koncept poljuljana je prošlog utorka kada je još jedan veliki igrač, terra, prekinuo vezu s dolarom. To je potaknulo širu rasprodaju u kripto sektoru, koji se u velikom dijelu svog financijskog inženjeringa oslanja na stabilne coine.

Tether, treća najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, doživjela je kratkotrajnu krizu u četvrtak kada je njezina vrijednost pala s 1 dolara na 95 centa jer su se štediše bojali da će slijediti svoju stabilnu valutu i propasti. Međutim, token, koji kontrolira privatna tvrtka s bliskim vezama s kripto mjenjačnicom Bitfinex, od tada je uvelike povratio svoju vrijednost poštujući obećanje da će štedišama omogućiti da uvijek povuku 1 dolar za svaki privez koji vrate tvrtki.

Tvrtka dopušta samo izravna povlačenja u iznosu od najmanje 100.000 USD za svaki zahtjev i naplaćuje naknadu od 0,1% na otkupe. Svatko tko ima manje veze od tog minimuma može svoj novac pretvoriti u dolare samo pronalaženjem nekoga tko će ga kupiti od njih – nesrazmjer koji je potaknuo privremeni kolaps vrijednosti.

Unatoč poteškoćama, prema javnim blockchain podacima, 7,6 milijardi dolara tethera preraspodijeljeno je na ovaj način od četvrtka. To je gotovo dvostruko više od gotovine koju je Tether imao u svojim rezervama krajem prošle godine, prema računima objavljenim na njegovoj web stranici.

Većina ostalih rezervi drži se u imovini poput gotovine, od kojih je većina 35 milijardi dolara američkog državnog duga i 25 milijardi dolara korporativnih obveznica. Međutim, tvrtka je odbila objaviti bilo kakve dodatne detalje o ulaganjima, a njezin glavni tehnološki direktor Paolo Ardoino rekao je za Financial Times: "Ne želimo odati svoju tajnu."

Dugo su postojali strahovi u pogledu Tetherove sposobnosti da poštuje sva otkupljenja. Tvrtka je jednom rekla da svoju valutu podupire "američkim dolarima", a tvrdnja koju je njujorški državni odvjetnik rekao 2021. "bila je laž". Sada jednostavno tvrdi da je njegova valuta "100% podržana Tetherovim rezervama".

Nasuprot tome, terra je bila podržana složenim algoritmom koji je zahtijevao da vrijednost sestrinske kriptovalute, lune, neprestano raste kako bi se održala vezanost dolara. Kada je prošli tjedan došlo do kraha, sustav je ušao u "spiralu smrti", automatski ispisujući više luna, što je dodatno srušilo cijenu, sve dok luna nije izgubila 99,9995% svoje vrijednosti u nekoliko dana, a terra je ostala čamiti na 0,11 dolara.

Karizmatični osnivač projekta Terra, Do Kwon, rekao je da želi ponovno pokrenuti valutu. U prijedlogu objavljenom na oglasnoj ploči projekta u petak, predložio je brisanje cjelokupnog vlasništva nad lunom i redistribuciju 1 milijarde novih tokena, a većina će otići onima koji drže stablecoin ili koji su držali lunu prije prošlotjednog pada.

"Teška je ravnoteža - i nema lakih odgovora u preraspodjeli vrijednosti unutar mreže", napisao je Kwon. “Ali vrijednost se mora distribuirati kako bi se omogućilo ekosustavu da preživi, a u svom trenutnom stanju neće.”

Kwon se također suočava s pitanjima o tome kako su potrošene goleme svote bitcoina koje je njegov projekt prikupio za podršku terra. Prema analizi koju je podijelila organizacija, prodala je više od 80.000 bitcoina, vrijednih više od 2,4 milijarde dolara, neimenovanim stranama u zamjenu za terra u vrijednosti od 1 dolar – u vrijeme kada je javna cijena valute bila ispod 75 ¢.

Trema oko stabilnih kovanica u kombinaciji s općim padom tehnoloških dionica i širim padom u SAD-u pokrenula je širu krizu povjerenja u kripto sektoru. Bitcoin i ethereum, dvije najveće kriptovalute, pali su za više od 10% tijekom posljednjih sedam dana, a ethereum je pao za 17% na manje od 2000 dolara. Manje valute su, kao i uvijek, bile nestabilnije, a dogecoin je pao za 26% tijekom tjedna.

Čak i neki od najglasnijih pobornika digitalnih valuta sada preispituju obećanja sektora. Osnivač kripto burze FTX, Sam Bankman-Fried, rekao je u intervjuu za Financial Times da bitcoin nema budućnost kao platna mreža zbog inherentne neučinkovitosti njegovog blockchaina, javnog digitalnog registra koji bilježi njegove transakcije. Umjesto toga, tvrdio je, mogao bi funkcionirati samo kao skladište dugoročne vrijednosti poput zlata.

Tagovi: tether, kriptovalute, USD tether, dolar, terraUSD, stablecoin
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE