GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Islandske vlasti dale zeleno svjetlo za komercijalni kitolov

Islandske vlasti dale zeleno svjetlo za komercijalni kitolov
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 16:50
Autor: SEEbiz
REYKJAVIK - Islandska vlada izdala je dozvolu za lov jedinoj preostaloj kitolovskoj tvrtki u državi Hvalur. Osim Islanda, samo Norveška i Japan dopuštaju komercijalni kitolov, unatoč žestokom protivljenju boraca za prava životinja.

Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, Hvalur je podnio zahtjev za petogodišnju dozvolu za kitolov u siječnju nakon isteka dozvole, očito s djelomičnim uspjehom. Islandska vlada je u priopćenju za javnost objavila da će dozvola vrijediti za ovogodišnju kitolovnu sezonu, te da će biti ograničena na 128 grbavih kitova. Drugi je najveći morski sisavac, veći su samo plavi kitovi.

Ova je odluka u skladu sa savjetima Instituta za istraživanje mora i slatkih voda iz 2017. i uzima u obzir smjernice Međunarodne komisije za kitolov, rekao je Reykjavik.

"Temelji se na pristupu predostrožnosti i odražava povećani naglasak vlade na održivom korištenju resursa", dodali su.

Kitolov na Islandu obično se odvija od sredine lipnja do sredine rujna. Prošle godine izdana je dozvola za 161 životinju, no vlasti su je već 20. lipnja zabranile na dva mjeseca. Na to su se odlučili nakon što je utvrđeno da metode tvrtke nisu u skladu sa zakonodavstvom o dobrobiti životinja. Islandska veterinarska uprava utvrdila je, među ostalim, da se za lov koriste eksplozivni harpuni, zbog čega su kitovi navodno u dugotrajnoj agoniji. Hvalur je tako u skraćenoj sezoni iz mora izvadio samo 24 kita.

Prema prošlogodišnjem istraživanju islandskog instituta Maskina, 51 posto stanovništva protivi se kitolovu na Islandu, u usporedbi s 42 posto godinu prije. Ribolov i lov na kitove stoljećima su iznimno važni za islandsko gospodarstvo, no turizam, uključujući promatranje kitova, također je procvao u zemlji u posljednja dva desetljeća.

U međuvremenu, u Japanu, koji je najveće tržište za kitovo meso, komercijalni kitolov ponovno je dopušten od 2019. nakon tri desetljeća pauze.

Tagovi: Island, kitolov, kitovi
PROČITAJ I OVO
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
OPREZ
Investitori još uvijek oprezni prema bitcoin ETF-ovima
NEW YORK - Dugo očekivani bitcoin ETF-ovi pokrenuti su u siječnju, a financijski savjetnici su na putu – iako postupno – da ih usvoje, prema Samari Cohen iz BlackRocka.
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro pod pritiskom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta, euro pod pritiskom
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla je jer američki Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je euro pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.
Slovenija će dobiti nove Michelinove zvjezdice
RESTORANI
Slovenija će dobiti nove Michelinove zvjezdice
LJUBLJANA - Sljedeći tjedan u Ljubljani će se po peti put slaviti izbor restorana koji su ušli u poznati Michelinov kulinarski vodič za Sloveniju.
Otkriven budući izgled Kupara
LUKSUZ
Otkriven budući izgled Kupara
DUBROVNIK - Budući turistički kompleks Kupari smješten je šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada. Projekt planira rekonstrukciju pet povijesnih hotela u jedinstven turistički kompleks s otprilike 400 kreveta.
U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litija Rio Tinto
LITIJ
U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litija Rio Tinto
BEOGRAD - Nakon što je Vlada Srbije prije dvije godine nakon velikih prosvjeda poništila sve ugovore i obustavila pripreme za pokretanje Rio Tintovog rudnika litija, sada se predsjednik Aleksandar Vučić sprema dati zeleno svjetlo za realizaciju projekta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE