GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju

Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 18:41
Autor: SEEbiz / Večernji list
PULA - Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja.

Reakcije su odmah uslijedile.

“Hrvati su u očaju nakon riječi Vučića da je čuvena istarska malvazija loše vino”, jedan je od naslova na portalima.

– Ne bih ulazio u ukuse gospodina Vučića, kao što ne ulazim ni u motive te njegove izjave. Rekao bih da su njegovi sugrađani, naši kupci u Srbiji koji uživaju u malvazijama i drugim istarskim vinima, definitivno najbolji pokazatelj o kakvom se vinu radi. Ne samo u Srbiji nego i u drugim zemljama u Europi i svijetu. Ipak je istarska malvazija vino koje se ne pije samo kod nas, nego se i izvozi. Osim ocjena velikih vinskih kritičara, i na najvećim svjetskim ocjenjivanjima vina malvazija visoko kotira i skuplja najsjajnija odličja – dodaje Benvenuti, koji se previše ne zamara Vučićevim enološkim ocjenama, piše Večernji list.

U istarskim vinogradima još traju zimski radovi, rezidba i vezidba idu prema kraju. Temperature rastu i vinogradari iščekuju početak vegetacije. Oko 200 vinara u Istri proizvodi malvaziju koja je, u izvedbi vinarija Kozlović i Cattunar, lani na prestižnom Decanteru u Londonu osvojila platinaste medalje.

– Možemo reći da je ima posađenu gotovo svaki istarski proizvođač vina. Malvazija i teran vina su koja se tu povijesno nalaze, a usudio bih se reći da malvazija pokriva više od polovine svih vinograda zasađenih u Istri. Kad mislimo na malvaziju, pomislimo na mlado, svježe, lepršavo, pitko, možemo reći i ljetno vino. Malvazija sve to jest, ali je i puno više. Možemo je naći i u drugim varijantama, kao maceriranu, odležanu, kao potentno veliko vino koje se može dugo čuvati. Ima puno lica i definitivno je vrijedi kušati. Rekao bih da je ona odraz sorte kakva jest, ali, naravno, i terroira na kojem raste. Istra ima fenomenalnu geografsku poziciju na kojoj se mogu proizvoditi zaista velika vina – pomalo zaneseno govori nam Benvenuti.

Srbijanski mediji prenose Vučićev komentar o reakcijama u Hrvatskoj na njegovu izjavu o malvaziji. Čudi se što toliko prostora ne dobiva, na primjer, vijest o pomoći Hrvatskom narodnom vijeću, a sad se digla strka oko toga što ne voli jednu sortu vina. Našalio se da ga valjda treba kazniti i zabraniti pravo na drukčiji ukus i nos. Najbolje je, ironičan je, da ga goni haaški tribunal jer, eto, ne voli malvaziju.

Tagovi: istarski vinari, malvazija, Aleksandar Vučić, Vinistra, Nikola Benvenuti, Kozlović, Cattunar, Decanter
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE