GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarski župan i gradonačelnici uputili apel Austriji i Sloveniji

Istarski župan i gradonačelnici uputili apel Austriji i Sloveniji
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 15:40
Autor: SEEbiz / H
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi pozvali su u srijedu austrijskog kancelara Kurza i slovenskog premijera Janšu da ponovno razmotre mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija, s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri.

Napomenuli su da apel austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu i predsjedniku Vlade Slovenije Janezu Janši, iz Istarske županije upućuju i u ime dobrosusjedskih odnosa.

Austrija i Slovenija su Hrvatsku krajem kolovoza stavile na crvenu listu epidemiološki nesigurnih zemalja glede koronavirusa.

"Od prvih dana pojave epidemije COVID-19, Istarska županija je promptno reagirala, te prva u Hrvatskoj uvela niz ograničavajućih mjera. Pravodobni, odlučni i odgovorni potezi Stožera civilne zaštite Istarske županije, te velika disciplina naših građana, gostiju i poslovnih subjekata u pridržavanju donesenih mjera, osigurali su nam kontinuirano dobru i izrazito stabilnu epidemiološku situaciju", stoji u apelu austrijskom kancelaru Kurzu.

Dodaju kako Istarska županija i svi istarski gradovi pozdravljaju napore hrvatske Vlade da se sa susjedima i zemljama Europske unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele države.

"Taj apel Istarska županija i istarski gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala", navodi se u apelu austrijskoj Vladi. Ističe se kako stabilna i dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline.

"Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Austrije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši prijatelji u Austriji“, poručili su čelnici Istarske županije i gradova.

Ponovno je u srijedu upućen i apel predsjedniku Vlade Slovenije Janši da razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

"Glavni dio turističke sezone je iza nas, te smo i po tom pitanju pokazali, da dobrom strategijom možemo osigurati sigurno okruženje kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima", navodi se u apelu.

Dodaje se da su Istarska županija, istarski gradovi i općine od prvih dana pojave epidemije COVID-19 promptno reagirali te je u Istri situacija ostala iznimno dobra.

"U ime navedenog, iskreno se nadamo da ćete poduzeti potrebne korake koji će omogućiti slobodu kretanja građana na relaciji Slovenija-Istra", poručili su potpisnici apela u ime Istarske županije i istarskih gradova.

Tagovi: Istra, Istarska županija, Austrija, Janez Janša, Sebastian Kurz
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE