GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istočno od raja uskoro u Beogradu

Istočno od raja uskoro u Beogradu
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2015 / 19:07
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - U Tehničkom muzeju Zagreb danas je održana press konferencija povodom skorog otvorenja izložbe "Jugoton – istočno od raja (1947. – 1991.)" u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.
Izložbu autora Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića posvećenu Jugotonu, prvoj i najvećoj glazbenoj izdavačkoj kući s prostora bivše Jugoslavije, prošle je godine u Tehničkom muzeju Zagreb vidjelo oko tri tisuće ljudi. Interes koji je ovaj događaj pobudio svojim vizualnim, povijesnim i tehnološkim eksponatima bio je veći od očekivanog, čemu je dokaz i njegovo preseljenje u Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Osim izložbe, tamošnji tehnički muzej planira ponedjeljkom organizirati i prateće programe, razgovore s gostima, okrugli stol, promocije te video projekcije.

Koautorica izložbe Sanja Bachrach Krištofić istaknula je zadovoljstvo jer su uz partnere, Tehnički muzej Zagreb i diskografsku kuću Croatia Records, uspjeli zainteresirati i javnost za pop kulturu te pobuditi regionalni interes.

Izložba je sastavljena od gotovo 200 omotnica ploča, raritetnih singlica, nacrta prema kojima je arhitekt Igor Skopin radio zgrade Jugotona i Jadran filma, tehnologije, kontakt kopije prvih snimaka, prve ploče Bijelog dugmeta, niza ekskluzivnih fotografija, dokumenata i prikaza onoga što je Jugoton predstavljao od 1947. do 1991. godine. Zahvaljujući čelnim ljudima Croatia Recordsa, Tehnički muzej u Zagrebu posjeduje i raritetnu zbirku strojeva za proizvodnju ploča i audiokaseta, a ovo je prvi put da će upravo ta važna zbirka biti predstavljena posjetiteljima u Beogradu.

O važnosti donacije i ostalih eksponata u vlasništvu Croatia Recordsa govorio je i Želimir Babogredac, direktor tvrtke, koji je istaknuo da se iniciranjem dolaska većeg broja srpskih novinara na zagrebačko otvorenje izložbe stvorila pozitivna medijska kampanja. To je doprinijelo brzoj odluci Ministarstva kulture u Beogradu da se ista prikaže i njihovim posjetiteljima.

Obje izložbe prate i dva važna diskografska izdanja - "Original EP Collection 1 i 2". Prva kolekcija objedinila je grupe i autore pretežno zagrebačkog okružja, one koji su "iz prve ruke" nastupima obilježili djetinjstvo koautora izložbe održane u Tehničkom muzeju i kolekcionara ploča Marija Krištofića. Drugo izdanje objavljuje se uz nadolazeću beogradsku izložbu o pop kulturi Jugotona, a posvećeno je grupama regije s naglaskom na beogradske pop-rock bandove istog vremenskog razdoblja.

Sličnost izdanja obje kolekcije više je nego očita, glazbeno i likovno. Tu je prisutno mnogo prepjeva stranih originala koje je publika tada često čula i prije izvornih pjesama te ih zapamtila upravo po izvedbama koje se nalaze na spomenutim kolekcijama. Pored zvuka, tu je i slika koja odiše zapadnom kulturom, modom i stilom – najčešće fotografija članova grupe u tada toliko željenom koloru.

Tagovi: Istočno od raja, Croatia Records, Jugoton, Sanja Bachrach Krištofić, Želimir Babogredac, Bijelo dugme
PROČITAJ I OVO
Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
CIJEPLJENJE
Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
ZAGREB - Kao distributer za sva cjepiva protiv korone u Hrvatskoj izabrana je tvrtka Medoka koja mora osigurati skladištenje i distribuciju cjepiva.
Crni petak: Kako vas trgovci pokušavaju navesti da kupujete
PSIHOLOGIJA
Crni petak: Kako vas trgovci pokušavaju navesti da kupujete
ZAGREB - Cijena izgleda nikad povoljnija, a odbrojavanje do isteka popusta visi vam nad glavom - bolje je da kupite odmah.
Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordnim razinama
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, zahvaljujući nastavku euforije u vezi cjepiva protiv covida-19 i nadi ulagača u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu.
Wall Street: Slabiji podaci s tržišta rada spustili indekse
KOREKCIJA
Wall Street: Slabiji podaci s tržišta rada spustili indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, kao i vijesti o daljnjem širenju koronavirusa.
Nova privremena obustava ribolova zbog korone
RIBOLOV
Nova privremena obustava ribolova zbog korone
ZAGREB - Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih širenjem pandemije covid-19 ponovo će se provoditi privremena obustava ribolova, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede, podsjećajući i kako obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u privremenoj obustavi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE