GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Koncept luksuznog turizma dobio je novi sadržaj

Istra: Koncept luksuznog turizma dobio je novi sadržaj
KAKO DALJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Istra je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija, čiji je broj dolazaka i noćenja turista ove godine bio rekordan. Iako ova činjenica izaziva opće zadovoljstvo, ono istovremeno može stvarati veliki pritisak na samu destinaciju, njene prirodne resurse i lokalno stanovništvo.

Upravo zbog toga Istarskoj županiji potreban je održiv i ekološki turizam koji stremi k očuvanju prirode i okoliša, promociji održive gospodarske aktivnosti i očuvanju kulturne baštine i tradicije, dok istovremeno brine o domicilnom stanovništvu, kao i o potrebama posjetitelja destinacije. Upravljanje održivim razvojem turizma može se primijeniti na razne oblike turizma poput elitnog, ali i masovnog, i to u svim vrstama destinacija.

Potreba za održivim turizmom na našem području u posljednje se vrijeme sve više ističe, a čine se i određeni koraci u smjeru odgovornog i ekološkog razvoja. Tako je prije nekoliko dana Upravni odjel za turizam Istarske županije pod geslom "Turizam za uključiv razvoj" pozvao sve ponuditelje turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području Istre, da se uključe u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, kako bi 2. i 3. listopada turističku ponudu zajednički učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre. Napomenuli su da će pri odabiru subjekata prednost imati oni koji posluju u skladu s principima održivog i odgovornog razvoja, te koji doprinose podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, kreiranju doživljaja, te uključivom i ravnomjernom razvoju turizma Istre.

U kojem će se smjeru turizam kretati, kako se razvija održiv, odgovoran i uključiv turizam na području Istarske županije te kako se koncept elitnog turizma kroz vrijeme promijenio, u razgovoru za Glas Istre otkrio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre.

- Prije svega, kad kažemo da je Istra 90-ih godina imala preko 300 napuštenih sela, a da je danas gotovo stotinjak sela manje gdje su se popravile zgrade i suhozidi, gdje su se ponovno posadili vinogradi, maslinici i voćnjaci, te kad kažemo da su mlađe obitelji napravile kontra smjer s obale prema selu te svoj životni prostor nalaze u središnjem djelu Istre, a isto tako da smo razvili turizam i u tom djelu Istre, onda je to najbolji primjer održivog i odgovornog razvoja turizma, kaže Ivošević, te dodaje da se revalorizirao veliki dio središnjeg dijela Istre koji je više od nekoliko desetljeća bio u potpunosti prazan, bez infrastrukture, bez struje, vode, kanalizacije, asfalta i telefonske linije.

- Kada ste se 90-te godine vozili s autom iz Novigrada prema Buzetu, vi niste vidjeli niti jedno svjetlo ni s lijeve ni s desne strane, ukazuje Ivošević na nekadašnje stanje pa napominje da su danas, zahvaljujući sinergiji turizma i poljoprivrede, kao i poduzetništva, stvoreni novi kvalitetni uvjeti za život i za razvoj gospodarske i industrijske djelatnosti.

Tagovi: Istra, istarski turizam, hrvatski turizam, Denis Ivošević, Bale, Grožnjan, Rovinj, Poreč
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE