GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Počelo cijepljenje pomoraca

Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Županijski zavod za javno zdravstvo prvi je u Hrvatskoj uvrstio pomorce na listu prioriteta za cijepljenje protiv covida, zajedno s turističkim djelatnicima i učiteljima.

Prema neslužbenim podacima, Istra ima oko 700 pomoraca koji plove na domaćim i stranim brodovima, a koji se od srijede mogu prijaviti za cijepljenje u prioritetnoj skupini. U uvjetima pandemije, potvrda o cijepljenju uvelike će im olakšati ukrcaj i iskrcaj s broda, kao i putovanje avionom do destinacije ukrcaja ili pri povratku kući.

Od početka pandemije novog koronavirusa, pomorci su se suočili s brojnim problemima i neizvjesnostima. Prošle godine mnogi od njih zaglavili su na svojim brodovima daleko od kopna, bez mogućnosti da pristanu u neku od svjetskih luka, a zbog prizemljenih aviona i zatvorenih granica, nisu mogli niti obavljati smjene posada brodova na vrijeme. Kad su ti problemi konačno riješeni i pomorci se vratili svojim kućama, a drugi krenuli konačno na brodove, već se počelo bilo govoriti o mogućnostima za njihovo cijepljenje. Premda to ne smije biti obvezujuće, niti se nekoga time može ucjenjivati pod cijenu otkaza ugovora o radu, pomorcima je zbog njihove sigurnosti i preveniranja problema tijekom plovidbe sugerirano da bi bilo poželjno da se cijepe. Zadnjih nekoliko mjeseci mnogi od njih neizvjesno su pratili hoće li dospjeti na vrijeme na red za cijepljenje, a tu mogućnost prva im je pružila Istarska županija.

- Prema svim povratnim informacijama pomorci se uredno cijepe, za što se mogu javiti svom liječniku obiteljske medicine ili HZJZ-u. Pomorci nam osobno potvrđuju da, ukoliko iskažu želju, dobiju cjepivo u roku od par dana. Sindikat pomoraca Hrvatske je u više navrata pisao nadležnim ministarstvima i institucijama kako bi se pomorci uvrstili na prioritetnu listu za cijepljenje. Iako postoje mnoga zanimanja gdje su radnici u povećanoj opasnosti od zaraze korona virusom, pomorci su jedini koji mogu izgubiti posao ako se ne cijepe. Naime, pojedine strane kompanije već su cijepljenje uvrstile u Seafarer´s Medical Examination and Certificate, što znači da je obavezno. Poznato je da oko 16.000 hrvatskih pomoraca plovi na brodovima u međunarodnoj plovidbi. S obzirom na njihov nesigurni radno-pravni status, jer samo rijetki imaju stalne ugovore, pomorci bi mogli lako izgubiti posao kad ne bi imali mogućnost cijepljenja. Naglašavamo: mogućnost, jer inzistiramo na dragovoljnosti cijepljenja. Na svjetskom tržištu rada se permanentno vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države čine sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za redovne smjene članova posade broda, ističe Neven Melvan, glavni tajnik SPH te dodaje da je u ovom slučaju izostala pravovremena reakcija nadležnih institucija. Ipak, veseli ih činjenica da su pomorci napokon došli na red za cijepljenje.

Ova je vijest s iznimnim zadovoljstvom dočekana i u pulskom Alpha Adriaticu, te smatraju da je to dijelom rezultat inicijative i zajedničkih napora udruge hrvatskih brodara Mare Nostrum, Sindikata pomoraca Hrvatske i resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iako još uvijek nema univerzalnog pristupa ovom problemu na međunarodnoj razini, naglašava direktor Alpha Adriatica Igor Budisavljević, cijepljenje pomoraca bi zasigurno trebalo imati pozitivan učinak te ne samo olakšati međunarodna putovanja i smjene pomoraca, nego i pružiti dodatnu zaštitu i sigurnost na brodovima u slučaju zaraze.


- U tijeku je anketa putem koje ćemo ispitati zainteresiranost pomoraca koji plove na brodovima kojima upravlja grupa Alpha Adriatic, a rezultate očekujemo za nekoliko dana. Kao i većina brodara, podržavamo pomorce u odluci da se cijepe i uvjereni smo da je većina profesionalnih pomoraca svjesna prednosti cijepljenja i zaštite koju ono pruža, posebice uzimajući u obzir rizike kojima su pomorci svakodnevno izloženi tijekom izvršavanja svojih redovnih radnih zadataka, ali i tijekom međunarodnih putovanja na ukrcaj ili na povratku svojim obiteljima u Hrvatsku, kaže Budisavljević.

Tagovi: cijepljenje pomoraca, Alpha Adriatic, Igor Budisavljević, Neven Melvan, brodarski sektor, brodari
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE