GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Kineski investitori vide najveće rizike na tržištu nekretnina

Istraživanje: Kineski investitori vide najveće rizike na tržištu nekretnina
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2014 / 12:00
Autor: SEEbiz / Bloomberg / Xinhua
PEKING - Kineski investitori vide najveće rizike na tržištu nekretnina, stoji u podacima istraživanja kojeg je u četvrtak objavio Franklin Templeton Investements, podružnica američkog Franklin Resources Inc.
Istraživanje je uključivalo 517 kineskih investitora između 25 i 65 godina, s prosječnim raspoloživim ulaganjem od 1,1 milijun yuana (176,600 američkih dolara). Među ispitanicima, 48 posto ih je reklo da će nekretnine biti jedne od tri najriskantnije investicije u 2014. Ta brojka se popela na 55 posto za sljedećih 10 godina. Dionice i plemeniti metali zauzeli su drugo i treće mjesto.

Oko 37 posto kineskih investitora smatra da je potencijal pucanja "balona" glavna prijetnja na tržištu nekretnina u 2014. Drugih 24 posto rekli su isto za usporavanje kineskog gospodarstva.

"Prevelika ponuda nekretnina, sivo bankarstvo i povlačenje sredstava s tržišta u nastajanju predstavljaju rizik kineskom tržištu nekretnina," rekao je Amy Wang, glavni predstavnik pekinškog ureda Franklin Templeton Investmentsa.

Nada se zove - urbanizacija, dodaje Wang.

"Urbanizacija može biti vodeća sila za kinesko tržište nekretnina, koje nosi mogućnosti velikog ulaganja," rekao je Wang.

Iako je dioničko tržište u 2013. bilo ispod svih očekivanja, kineski ulagači su još uvijek optimistični za ovu godinu: 51 posto ih vjeruje da će tržište dionica porasti u 2014., u odnosu na 19 posto koji očekuju pad. Kineski ulagači očekuju prosječnu stopu povrata od 12 posto za ukupan portfelj ove godine, što je niže od 13,2 posto što se predviđalo u istraživanju 2013.

Za sljedećih 10 godina, očekuju prosječnu stopu povrata od 16,2 posto, što je manje nego 18,3 posto u prošloj godini. Wang je rekao da su investitori diljem svijeta, ne samo u Kini, smanjili svoja očekivanja.

No i dalje velika večina kineskih investitora ostaje optimistična po pitanju postizanja financijskih ciljeva: 82 posto ispitanika očekuje postizanje ciljeva u 2014., u skladu s rezultatima u 2013.

Očekivanja su se pak ohladila po pitanju plemenitih metala. Samo 8 posto ispitanika predviđa uspješno poslovanje u 2014., u usporedbi s 22 posto u 2013.

Istraživanje je također otkrilo da se kineski ulagači usredotočuju na kratkoročna i srednjoročna ulaganja: 58 posto ocjenjuje uspješnost investicijskih prilika unutar jedne godine, dok svega 13 posto čekaju tri do pet godina za ocjenjivanje poslovnog uspjeha investicija.

Tagovi: Kina, tržište nekretnina, tržište kapitala, Franklin Templeton Investments, tržište metala
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE