GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Nijemci uživanje u pivu duguju useljenicima iz Južne Amerike

Istraživanje: Nijemci uživanje u pivu duguju useljenicima iz Južne Amerike
DAVNE VEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2011 / 12:35
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Poznata njemačka piva kao što su Pils, Bockbier i Lager Europljani duguju useljenicima iz Južne Amerike. Do ovog zaključka došao je istraživački tim koji se bavio genetskim istraživanjem Hefepilsa (piva na bazi kvasca).
 
Od 15. stoljeća Europa uživa u čarima okusa novih vrsta piva, što se može zahvaliti useljenicima iz Patagonije. Za stvaranje piva „Pils“ nužan je upravo kvasac, koji fermentira već pri niskim temperaturama. On je nastao mješavinom kvasca koji se stoljećima koristio u Europi za peciva i kruh te jedne nove vrste koja je uvezena iz Južne Amerike. Do ove spoznaje, točnije do podrijetla ključnog sastojka koji je omogućio današnju pivsku poslasticu, znanstvenici su došli nakon dugogodišnjeg istraživanja i međunarodne suradnje.

U Patagoniji su znanstvenici pronašli biljku, dijelovi koje i pri niskim temperaturama sadrže iznimno aktivan kvasac. Genetski testovi pokazali su iznenađujuću sličnost između novootkrivenog kvasca i dijelova gena pivskog kvasca koji vrije na temperaturi između četiri i devet stupnjeva.

Pretpostavlja se da je patagonijski kvasac došao s migrantskim brodovima u Europu, najvjerojatnije je bio sadržan u komadima drva ili utrobama insekata. U europskim povrtnjacima ova vrsta očito nije mogla uspjeti, no preživjela je u hladnim podrumima samostana gdje se proizvodilo pivo. Tu se „stopila“ s domaćim kvascem i tako je nastao kvasac „saccharomyces carlsbergensis“ koji i na niskim temperaturama, u kombinaciji sa šećerom, daje alkohol. Ovo otkriće omogućit će daljnje usavršavanje piva.

Novootkrivena vrsta kvasca, saccharomyces eubayanus, raste u prirodnoj zajednici s južnom bukvom, vrstom bukve koja uspijeva samo na južnoj polutci. Ako se na ovim stablima nastani određena gljiva, dolazi do stvaranja okruglih izraslina, takozvanih gljiva žučara. One sadrže šećer i naravno novootkriveni kvasac koji je u ovim gljivama izrazito aktivan te fermentira praktički sam od sebe. Kad gljive žučare dozriju, one prirodnim procesom otpadnu sa stabla. Na tlu sa postupno tako stvara debeli tepih, čiji miris podsjeća na miris alkohola. Za to je vjerojatno zaslužan upravo saccharomyces eubayanus, složili su se znanstvenici.

Sve do 15. stoljeća pilo se samo pivo koje je fermentiralo na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva. Njemačka piva ove vrste su Kölsch, Weisbier ili Alt.
Tagovi: pivo, Pils, Bockbier, Lager, kvasac
PROČITAJ I OVO
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
ŽELJEZNICA
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
LJUBLJANA - Općine duž pruge Ljubljana-Metlika te države Slovenija i Hrvatska koordiniraju konačne detalje za uspostavu Europske grupe teritorijalne suradnje koja će koordinirati i pribaviti sredstva za revitalizaciju željezničke pruge Ljubljana-Zagreb.
Češka ponuda najpovoljnija za prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac
PRUGA
Češka ponuda najpovoljnija za prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac
ZAGREB - Na javno nadmetanje za radove na prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom infrastrukturnom podsustavu projekta rekonstrukcije postojećeg i gradnje drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac pristiglo je pet ponuda, a najjeftinija je ona češke tvrtke AŽD Praha u iznosu od 263,6 milijuna kuna.
Čeka nas značajno poskupljenje kulena
KULEN
Čeka nas značajno poskupljenje kulena
OSIJEK - Slavonsko-baranjski proizvođači suhomesnatih proizvoda pandemiju koronavirus osjetili su u manjoj mjeri u usporedbi s proizvođačima nekih drugih proizvoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE