GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Trejderi su okrutniji od psihopata

Istraživanje: Trejderi su okrutniji od psihopata
DESTRUKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2011 / 00:12
Autor: Edita Ciglenečki
ZAGREB - Neue Züricher Zeitung i Corriere della Serra objavili su šokantne rezultate istraživanja grupe švicarskih znanstvenika: pokazalo se kako trgovci burzovnim financijskim instrumentima pokazuju zabrinjavajuću sklonost ka destrukciji.

Prema provedenom istraživanju, trejderi na financijskim tržištima okrutniji su i veći manipulatori od psihopata. Takav je rezultat jedne znanstvene studije sa Sveučilišta San Gallo u Švicarskoj. Naime švicarski istraživači uspoređivali su ponašanje grupe burzovnih mešetara s grupom mentalnih bolesnika, tako da su obje grupe podvrgli raznim ispitivanjima. Vrlo zabrinjavajući rezultati iznenadili su ove stručnjake.

Okolnosti i dimenzije nedjela koje se pripisuje Kwekuu Adoboliu, tridesetjednogodišnjem engleskom trejderu-varalici, radi kojeg je prije dva tjedna divovska banka UBS pala na koljena, na tragu su neke vrste potvrde rezultata studije, dobivenih na Sveučilištu u San Gallu. Štoviše, tajming je savršen: mladi broker je u međuvremenu optužen za prevaru tešku 2,3 milijarde dolara (milijardu i 650 milijuna eura) na štetu jedne od najvećih švicarskih banaka. Mnogobrojni promatrači postavljaju  pitanja: Zašto je to učinio? Što to ne štima s bankama? I iznad svega, što se događa s tim mladim profesionalcima na burzi? I stigao je porazan odgovor švicarskih istraživača: trgovci burzovnim financijskim instrumentima ponašaju se okrutnije i veći su spletkaroši od psihopata.

Kod 27 profesionalnih burzovnih trgovaca, većinom zaposlenika u švicarskim bankama, ali i trejdera koji se bave trgovinom sirovinama i hedge fondovima, tj. spekulativnim fondovima, unutar ove studije vršena su ispitivanja osjećaja odgovornosti i obaveze na suradnju, kao i razina njihovog egoizma. S druge strane, ranije je obavljeno istovjetno ispitivanje na 24 osobe sa velikim psihičkim problemima koje su liječene u klinikama u Njemačkoj, nasuprot kontrolnoj grupi od 24 "normalne" osobe. Svi ispitanici polagali su testove simulacije na računalu i bili su podvrgnuti testu inteligencije. Osnovica eksperimenata bila je poznata igra nulte sume, u kojoj ukoliko jedan igrač dobija, drugi gubi. Rezultati ovih testiranja nadmašili su sva očekivanja znanstvenog tima predvođenog Pascalom Scherrerom, ekspertnim forenzičarem i Thomasom Nollom, koji je psihijatar i direktor švicarskog centra za pritvor Pöschwies u sjevernom dijelu Züricha.

"Naravno da se burzovni mešetari ne mogu svrstati u istu kategoriju s mentalno oboljelima", pojasnio je Noll za Neue Zürcher Zeitung, no ipak dodao, "u određenim slučajevima trejderi su se ponašali na puno sebičniji način, agresivnije i pokazali su se sklonijima riziku u usporedbi s grupom psihopata koji su bili podvrgnuti identičnom testu."

Noll je naglasio kako svojim ponašanjem koje je često bilo bez skrupula, trejderi - koji svakodnevno upravljaju dionicama, derivatima ili tečajevima - uopće nisu savladali niti cilj zarade u usporedbi s drugim grupama. Umjesto da rade nepristrano i trezveno kako bi ostvarili veći profit, "samo su tražili način kako da dobiju više od svojih protivnika. I trošili su mnogo energije samo kako bi naškodili oponentima. Drugim riječima: to vam je kao da susjed ima isti auto kao što je vaš, pa odete k njemu s palicom za bejzbol da ga razbijete, samo kako biste vi imali najljepši auto u kvartu." Znanstvenici nisu znali objasniti koji je uzrok ovoj sklonosti razaranju.

Tagovi: brokeri, trejderi, Kweku Adoboli, psihopati, mentalni bolesnici, tržište kapitala, UBS, Thomas Noll
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi blago oslabili na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi blago oslabili na startu nedelje
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi je bilo slabo na startu nove radne nedelje, ali je prodaja državnih obveznica Srbije obezbedila da domaće tržište kapitala zabeleži visok ukupan promet od gotovo 414,8 miliona dinara (3,52 miliona evra).
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa, HPB gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa, HPB gubitnik dana
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su pali, u danu u kojem je ostvaren solidan promet dionicama, uz sedam milijunskih izdanja.
Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
MESO
Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.
Dolar ojačao na početku tjedna
FOREX
Dolar ojačao na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok za nove smjernice investitori čekaju odluke s ovotjedne sjednice američkog Feda.
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12% ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE