GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija i Španjolska ograničavaju trgovanje na burzama

Italija i Španjolska ograničavaju trgovanje na burzama
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 14:43
Autor: SEEbiz / H

MILANO - Italija i Španjolska ograničile su u petak trgovinu dionicama kako bi obuzdale snažan pad cijena zbog straha od epidemije koronavirusa.

Na meti regulatora našla je praksa short-sellinga, kada trgovci posude dionice u očekivanju pada njihovih cijena, prodaju ih i otkupe po nižoj cijeni i zadrže razliku. Potom dionice vraćaju vlasniku.

Bude li trgovaca koji posežu za takvom praksom više nego kupaca, što bi se moglo dogoditi ako investitori nastave prodavati dionice zbog straha od koronavirusa, pad cijena mogao bi ubrzati.

Talijanske burze jučer su zabilježile najveći pad u Europi, od 17 posto, a blizu je i španjolski burzovni indeks, koji je potonuo 14 posto. Europski burzovni indeks STOXX bilježio je pak najveći pad u povijesti, od 12 posto, pri čemu nije puno pomogao ni paket poticaja koji je najavila Europska središnja banka (ECB).

Španjolski regulator odlučio je zabraniti short-selling 69 dionica, uključujući sve likvidne dionice čija je cijena u četvrtak pala više od 10 posto, te sve nelikvidne dionice čije su cijene pale više od 20 posto.

U Italiji će se zabrana primjenjivati na 85 dionica.

Italija i Španjolska povukle su taj potez u uvjetima pojačane nervoze zbog širenja koronavirusa. Do sada je širom svijeta zaraženo više od 127 tisuća ljudi, u Italiji je zaustvljen javni život a Španjolska je uvela karantenu u četiri grada i zatvorila škole i sveučilišta.

Europski zakoni dopuštaju regulatorima zemalja-članica takve zabrane, obvezujući ih tek da o njima obavijeste krovnu Europsku agenciju za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA).

Mnoge su zemlje ograničiile short-selling za financijske krize 2008. godine. Iako takve zabrane mogu ublažiti prvotni šok, tržišni stručnjaci smatraju da postižu željeni učinak tek u kratkom vremenskom razdoblju.

Tagovi: Italija, Španjolska, tržište kapitala, STOXX 600, short selling
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE