GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivan Šiber: Frapira sličnost Karamarka i Nikolića

Ivan Šiber: Frapira sličnost Karamarka i Nikolića
SLIČNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2012 / 19:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ZAGREB - Izbor bivšeg šefa tajnih službi i ministra policije Tomislava Karamarka za novog predsjednika najjače hrvatske oporbene stranke, u javnosti se tumači kao njezin zaokret udesno.

Tomislav Karamarko na čelu Hrvatske demokratske zajednice – sinoćnji je izbor delegata te stranke, o kojem se u javnosti burno raspravljalo i znatno ranije, dok je sve bila samo zrela pretpostavka. Utoliko se danas može definitivno zaključiti da je HDZ izabrao zaokret udesno, dakle nakon pune dekade ideološki umjerenije, centrističke politike stranke pod vodstvom Ive Sanadera i zatim Jadranke Kosor.

Izražen je taj manevar i plasmanom ostalih kandidata: drugo je mjesto osvojio drugi izrazito desničarski usmjeren pretendent Milan Kujundžić. Ostalo troje suparnika – Kosor, Milinović, Milošević – osvojili su zajedno, kao predstavnici umjerenije struje, triput manje glasova od sume pod imenima prve dvojice. Takvu je razliku Karamarko sa svoje strane osigurao, kako se procjenjuje, zaoštrenom predizbornom retorikom iza koje ne stoji, međutim, opipljiviji sadržaj.

"Nije mi jasno što on misli kada npr. kaže da Hrvatsku, pa i sam HDZ, treba 'rekroatizirati'", rekao nam je Ivan Šiber s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Šiber smatra da je riječ o propagandnoj izjavi, no koja može biti veoma opasna zbog sadržanoga ekstremističkog stava, dok bi novi predsjednik najjače oporbene stranke morao biti svjestan zahtjeva suvremenog doba, mogućnosti koje otvara globalizacija i svijeta koji traži načine kvalitetnijeg povezivanja.

"Ipak, pretpostavljam da će nakon pobjede Karamarko malo ublažiti nastup, kao i Sanader prije deset godina. Ali zacijelo ne previše, jer on dolazi iz policijskog i obavještajnog miljea, poput Vladimira Putina. A ja moram priznati da me frapirala njegova sličnost, u stilu i komunikaciji, s Tomislavom Nikolićem, novim predsjednikom Srbije, izabranim također jučer", izjavio je Šiber za Deutsche Welle.

Karamarku, bivšem ministru unutarnjih poslova i, još ranije, šefu tajnih službi, većina analitičara zamjera manjak istinske političke supstance, čak nezainteresiranost za takav profilirani sadržaj, u kombinaciji s općom ljubavlju prema vladanju. Prebrojavaju mu državne čelnike pod kojima je vršio dužnost, a to su bili gotovo svi: Tuđman, Mesić, Sanader, Kosor. Doduše, 2002. godine se razišao sa Stipom Mesićem, tada predsjednikom RH, i kasnije se time hvalio.

Ali posljednjih tjedana Tomislav Karamarko nipošto nije isticao da se koju godinu potom vratio u vrh službe, gdje mu je glavni nadređeni opet bio Mesić. Bivši hrvatski predsjednik o Karamarku danas izjavljuje kako ipak ne treba očekivati da on posve zaboravi na svoju diskutabilnu predizbornu platformu, i također nalazi određenu njegovu sličnost s imenjakom mu Nikolićem iz Srbije.

Stipe Mesić pritom iskazuje nadanje da novi čelnik HDZ-a svejedno ničim "neće dovoditi u pitanje demokratski karakter i antifašističke temelje Republike Hrvatske". Ne zvuči kao pretjeran zahtjev, ali treba imati na umu da se Tomislav Karamarko jednom, i to kao ministar, deklarirao kao – "antiantifašist". Pokušavao je zatim to relativizirati, ali nije mnogo skrivao zadovoljstvo tom i takvom dosjetkom.

Karamarkova snaga leži prije svega u podršci obavještajnih struktura, ratno-veteranskih udruga i, konačno, Crkve. Pažnja kojom je njegovao veze u struci dobro se vidi u potezu s kraja njegova ministarskog mandata, u mjesecu studenom prošle godine, kad je izmjenom samo jednog pravila utrostručio broj nositelja najvećeg policijskog čina u Hrvatskoj. Oni mu to neće zaboraviti, a neće niti sadašnja vlast, koja zasad nema načina anulirati niti neutralizirati taj akt.

U samom pak HDZ-u, novoizabrani je predsjednik stranke očito znao iskoristiti trend slabljenja hijerarhijskih, vertikalnih unutarstranačkih odnosa posljednjih godina, ili – ovisno s koje strane gledamo – jačanja pluralističkih strujanja. A nitko nije ni sumnjao da je riječ o iskusnom operativcu koji zna kako doći do vlasti i kako je zadržati, pa se u tom smislu očekuje povratak na stari, autokratski model HDZ-a.

"Vjerujem da će on brzo uspostaviti čvrstu kontrolu u stranci koja se posljednjih mjeseci doista nevjerojatno razjedinila", rekao je za DW Marinko Čulić, komentator tjednika Novosti iz Zagreba, "do mjere da oštrije govore jedni o drugima ljudi iz vrha stranke, negoli bilo tko izvana o njima. Što se tiče odnosa u regiji, koliko god bilježili jučerašnji pomak udesno, treba imati na umu da su svi ovdje na uzici Bruxellesa, i da neće imati prostora za velike manevre. Ali, ovdje i jedna prejaka riječ pričinja dosta štete."

Takvih riječi, zabrinut je Čulić, ubuduće bi moglo biti više, s usponom konkretnih novih lica na vrh regionalne političke scene, a vodstvo HDZ-a to uvijek jest, čak i u opoziciji. No, u vanjskopolitičkom području krije se i jedna Karamarkova vrlina, koju bi u navali kritičkih tonova prema njemu bilo nepravedno zaobići: kakve god bile posljedice njegova izbora, među njima bar ne bi trebalo biti pogoršanja odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Tomislav Karamarko upamćen je kao oponent Franji Tuđmanu u makar jednoj bitnoj stvari, naime, još iz ratnih godina: usprotivio se politici podjele BiH i privremeno napustio HDZ. Stoga se očekuje da će njegov odnos sa službenim Sarajevom biti korektan, uz određeni vid obnove povećanog interesa HDZ-a za bosanskohercegovačke Hrvate. Njegovo držanje prema Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku, međutim, nešto je teže predvidjeti.

Tagovi: Tomislav Karamarko, Tomislav Nikolić, Ivan Šiber, Marinko Čulić, Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Jadranka Kosor, HDZ
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
POTVRDE
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
REYKJAVIK - Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
BEOGRAD – Prigušeno trgovanje i negativno kretanje BELEX indeksa obeležili su dan na domaćem tržištu akcija.
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Oporavak indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen značajno manjim prometom.
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
STAVOVI
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tijekom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak njemački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE